Gokkantoren mogelijk illegaal vanaf nieuwjaar

De ongeveer 1.000 gokkantoren in ons land zijn vanaf nieuwjaar mogelijk illegaal. Dat komt omdat de nieuwe wet op de kansspelen dan in werking treedt, maar er nog altijd geen uitvoeringsbesluiten voor die wet zijn goedgekeurd. Het verhaal staat in de krant De Tijd.

Op 1 januari wordt de nieuwe kansspel-wet van kracht. De wet is veel strenger dan de bestaande en eist onder meer dat iedereen die weddenschappen aanbiedt daarvoor een vergunning heeft. Die vergunning wordt uitgereikt door de kansspelcommissie, maar die kan haar werk niet doen omdat er geen uitvoeringsbesluiten voor de wet zijn.

Dat betekent dus dat alle wedkantoren vanaf januari illegaal werken. Dat geldt ook voor krantenwinkels en televisiestations die weddenschappen aanbieden en voor gokwebsites.

De bevoegde staatssecretaris Carl Devlies (CD&V) vond dat de uitvoeringsbesluiten voor de volgende regering waren, maar omdat die op zich laat wachten, staat de kansspelwet nu wél op de lijst met lopende zaken.

Om chaos te vermijden, moet de regering nog voor nieuwjaar 62 uitvoeringsbesluiten opstellen, goedkeuren en publiceren in het Staatsblad. De kans dat dat lukt, is miniem.

"Kansspelcommissie zal vergunning tijdig uitreiken"

Staatssecretaris Devlies relativeert de dreigende chaos bij de gokkantoren. "De uitvoeringsbesluiten zijn volledig klaar doordat er een politiek akkoord rond is. En ze zullen worden voorgelegd aan de volgende vergadering van de ministerraad", zegt Devlies (foto).

"De kansspelcommissie is nu al bezig met de administratieve voorbereiding. Wat nu nog ontbreekt, is het koninklijk besluit, de wettelijke basis", aldus nog de staatssecretaris. "Deze zal er binnen enkele weken zijn zodoende dat de kansspelcommissie tijdig de vergunningen zal kunnen uitreiken", klinkt het.

Een akkoord over televisiespelletjes en gokwebsites kan nog wat langer duren. Tot zolang blijft de huidige wetgeving van kracht.