Kleine Zeemeermin is opnieuw in Kopenhagen

Het bekende standbeeld de Kleine Zeemeermin staat weer op de vertrouwde rots in de haven van Kopenhagen. Het afgelopen halfjaar had het een prominente plaats in het Deense paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling in Sjanghai (foto in tekst).
(vlnr: burgmeester Frank Jensen, minister voor economie Brian Mikkelsen en de Chinese ambassadeur Xie Hang Sheng)

In maart was het beeld naar China verscheept. Die verhuizing lokte toen veel protest uit. Veel Denen vonden het respectloos dat cultureel erfgoed werd gebruikt voor public relations-doeleinden. Het was de eerste keer in 97 jaar dat het beeld verplaatst werd.

De terugkeer van het standbeeld werd door honderden Denen gevierd. "Hoewel we fier waren dat we jou de wijde wereld instuurden, hebben we je gemist", verklaarde Frank Jensen (links op foto), burgemeester van Kopenhagen. "Je werd gemist in Kopenhagen, in Denemarken en door alle toeristen ter wereld."

De burgemeester benadrukte dat het toch een goed idee was het beeld naar Sjanghai te sturen. "We hadden ons geen betere ambassadeur kunnen dromen", benadrukte hij. "Zowat 5,5 miljoen bezoekers namen een kijkje in het Deense paviljoen."

De Kleine Zeemeermin is een figuur uit een sprookje van Hans Christian Andersen. Ze wordt verliefd op een prins en moet 300 jaar wachten om een menselijke gedaante aan te nemen. Het beeld dat in 1913 door Edvard Eriksen gemaakt werd, weegt 175 kilogram en is 1,65 meter hoog.