Paus versoepelt standpunt over condooms

In een nieuw boek heeft paus Benedictus XVI zijn standpunt tegen het gebruik van condooms afgezwakt. In bepaalde gevallen is het wel gerechtvaardigd om de verspreiding van aids te voorkomen, vindt de paus.

Het boek "Licht van de wereld" verschijnt volgende week en is gebaseerd op een reeks interviews van de paus met de Duitse journalist Peter Seewald. Daarin zet Benedictus XVI zijn ideeën over het een en ander nog eens op een rijtje.

Gevraagd of de katholieke kerk in principe niet tegen het gebruik van condooms was, antwoordde Benedictus XVI: "Ze bekijkt het niet als een echte of morele oplossing, maar, in dit of dat geval, kan er, met de bedoeling om het risico op ziekte te voorkomen, niettegenstaande een stap gezet worden om seksualiteit op een meer humane manier te beleven."

Met andere woorden: het gebruik van condooms is in bepaalde gevallen gerechtvaardigd om de verspreiding van aids te voorkomen. Hij geeft het voorbeeld van "mannelijke prostitués die het risico op besmetting willen verminderen". Dat kan worden gezien als "een daad van morele verantwoordelijkheid", klinkt het.

De uitspraak van Benedictus XVI is opmerkelijk. Vorig jaar had hij tijdens een bezoek aan Kameroen nog gezegd dat het uitdelen van condooms de verspreiding van aids enkel maar erger maakte. Toch heeft het Vaticaan nooit een officieel, afdwingbaar standpunt over condooms en aids verspreid, en liepen de meningen uiteen. Sommige kerkoversten voeren aan dat condooms niet onfeilbaar zijn en mensen een vals gevoel van veiligheid geven, anderen nemen een soepelere houding aan.

Paus Benedictus XVI herhaalt in het boek nog wel zijn fundamentele tegenkanting tegen elke vorm van contraceptie. Condooms kunnen in dat geval dus ook niet. Hij blijft ook bij zijn standpunt dat seksuele onthouding en monogamie de beste manieren zijn om aids te voorkomen. "De pure focus op condoomgebruik betekent de banaliteit van seksualiteit, waar seks niet langer een uiting van liefde is, maar slechts een soort drug", klinkt het.

Paus verdedigt Pius XII over Holocaust

In het boek spreekt paus Benedictus XVI ook nog over andere zaken. Zo neemt hij opnieuw de verdediging op zich van Pius XII, de paus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die wordt verweten dat hij te weinig zou hebben ondernomen om de massamoord op Joden door de nazi's te voorkomen. Niemand heeft meer Joden gered dan Pius XII, zei Benedictus.

Over zichzelf zei de 83-jarige kerkvorst dat zijn krachten aan het afnemen zijn door de leeftijd. Als hij niet langer in staat is om fysiek, psychologisch of spiritueel te leiden, is hij bereid om af te treden, zei hij. Tot nu is slechts een paus vrijwillig afgetreden: dat was Celestinus V in 1294.