Protest tegen de miljoenenbezuinigingen

Heel Nederland heeft vandaag letterlijk om cultuur geschreeuwd. In meer dan 60 dorpen en steden waren er protestacties tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Ook op het Leidseplein in Amsterdam kwamen kunstenaars en cultuurliefhebbers samen.

Tienduizenden mensen gaven eerder via het internet al aan dat ze tegen de miljoenenbezuinigingen zijn van het nieuwe kabinet. Volgens Rutte I moet er 200 miljoen worden geschrapt op de cultuurbegroting.

De culturele sector is bang dat er door de bezuinigingen veel meer wordt afgebroken dan er ooit door nieuwe kabinetten weer kan worden opgebouwd.

De echte plannen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra zijn nog niet bekend. In december schrijft hij een brief aan de Tweede Kamer waarin hij gaat uitleggen hoe hij meer dan twintig procent van zijn budget gaat schrappen.

Al duidelijk is dat Zijlstra de drie orkesten van de publieke omroep wil ontmantelen. Hij stopt met de plannen voor de ontwikkeling van een Nationaal Historisch Museum. De echte grote subsidieklappen zullen pas na 2011 vallen. Het merendeel van het geld is tenslotte al door de vorige regering verdeeld.

De acties van vandaag werden gevoerd in heel Nederland. In tientallen gemeenten trokken culturele actievoerders door de stad om te schreeuwen, te zingen tegen het nieuwe kabinet. Cabaretier Freek de Jonge schreef een lied wat overal in Nederland weerklonk.

Je weet niet wat je hoort (refrein)

Je weet niet wat je hoort
Je weet niet wat je ziet
je proeft het en je voelt het
Iets mooiers is er niet
De tranen die je laat
De lach waarin je schiet
Je hart is vol je mond loopt over
Iets mooiers vind je niet

En hier is het hele lied te horen

Afgelopen donderdag werd er in de Tweede Kamer met de staatssecretaris van Financiën al gediscussieerd over de cultuurbegroting. Toen ging het voornamelijk over de plannen om de btw op voorstellingen te verhogen van 6 naar 19 procent. Die btw-verhoging gaat door. Het moet 90 miljoen euro opleveren.

Het lage belastingtarief wordt geheven over levensmiddelen en andere eerste levensbehoeften. Kunst is dus blijkbaar geen levensbehoefte meer volgens het Nederlandse parlement.

Nederlandse kunstenaars denken daar anders over en gingen vandaag de straat op. Overal schreeuwden ze vóór de kunsten, tegen het kabinet.

Joris van de Kerkhof