Rampoefening aan het station van Mechelen

In en om het station van Mechelen is een grootscheepse rampoefening gehouden. Vierhonderd hulpverleners namen eraan deel. Er werd een treinramp geënsceneerd waarbij een goederentrein met gevaarlijke stoffen door een plotse grondverzakking onder het spoor op de stationsparking kantelde.

De trein kwam terecht op twee voorbijrijdende personenwagens en een autobus, en maakte zo verschillende dodelijke en zwaargewonde slachtoffers. Bijna gelijktijdig vond er ook een gaslek plaats in de Hanswijkdries, waarbij verschillende bewoners moesten worden geëvacueerd.

"Met zulke oefeningen testen we de kennis, paraatheid en communicatie tussen de verschillende hulpdiensten", zegt Jean-Pierre Vanelslander van Rode Kruis Vlaanderen. Naast het Rode Kruis namen ook Hulpdienst Provincie Antwerpen, de stad Mechelen, het Provinciebestuur, de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, de brandweer, de politie en de mug deel aan de oefening.

"Zulke oefening is vanzelfsprekend heel leerrijk", blikte de burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD, foto) deze namiddag terug. "Een eerste werkpunt dat nu al opviel, was dat de communicatie tussen het crisiscentrum en de coördinatieverantwoordelijken op het terrein nog beter moet. Al de rest wordt op 30 november grondig geëvalueerd."

"Rode Kruis Vlaanderen heeft in de provincie Antwerpen en in de rest van Vlaanderen aanzienlijke investeringen gedaan om de snel inzetbare middelen in de rampenwerking uit te bouwen. Het is dan ook logisch dat we deze middelen regelmatig testen op hun paraatheid", besluit Vanelslander.