Terreurdreiging tegen het Duitse parlement?

Het verhoogde terreuralarm in Duitsland zou te maken hebben met plannen van een commando om het gebouw van het Duitse parlement in Berlijn te bestormen. Dat meldt het blad Der Spiegel.

Duitsland zit al een week in een verhoogde staat van paraatheid wegens een niet nader genoemde terreurdreiging. Volgens het blad Der Spiegel zou dat nu slaan op plannen van een commando van zes terroristen. Die zouden in Berlijn de Rijksdag, het parlementsgebouw, willen bestormen en daar bezoekers onder vuur nemen.

De Duitse regering wil geen commentaar kwijt op het artikel, maar ontkent het ook niet. Wel was eerder gewaarschuwd voor een aanslag in de stijl van die op enkele hotels in Mumbai einde 2008. Daarbij zijn toen175 mensen omgekomen. De hotels bleven dagenlang belegerd door het Indiase leger.

Toeval of niet, de stijl van die aanvallen -in het wilde weg schieten op drukke plaatsen- zou lijken op een eventuele aanval op het Rijksdaggebouw zoals Der Spiegel suggereert. Volgens het blad zouden twee daders al zijn aangekomen in Duitsland.

Het blad verwijst overigens naar een moslimgroep in India met de naam "Sayf" (Arabisch: zwaard). Die zou dan weer banden hebben met de groepen die de aanslagen in Mumbai hebben uitgevoerd. 

Symbool van de Duitse overheid

De Rijksdag met de kenmerkende koepel werd eind de 19e eeuw gebouwd als parlementsgebouw van het Duitse keizerrijk. Het gebouw staat symbool voor de macht in Berlijn en werd daarom in '33 in brand gestoken, wellicht door een Nederlander die wou protesteren tegen het nazi-regime.

In '45 werd een erg bekende foto genomen van een soldaat die de vlag van de Sovjet-Unie hijst boven het gebouw als symbool voor de overwinning op Nazi-Duitsland.

Nadien deed het gebouw dienst als kraamkliniek en is het vervallen. Na de hereniging van Duitsland in 1990 werd het gerestaureerd met de glazen koepel en sindsdien is de Rijksdag opnieuw de zetel voor het Duitse parlement.