100.000 Nederlanders hebben geschreeuwd

Meer dan 100.000 mensen hebben gisteren deelgenomen aan de protestactie "Nederland schreeuwt om cultuur". Dat heeft de organisatie laten weten na een telling van het aantal deelnemers in de verschillende steden.
In Utrecht werd de 9e symfonie van Beethoven gespeeld.

In meer dan 60 dorpen en steden verspreid over heel Nederland waren er manifestaties. In Amsterdam was de opkomst het hoogst. Op het Leidseplein schreeuwden 20.000 mensen tegen de verhoging van de btw op kaartjes voor voorstellingen en concerten, en de bezuiniging van 200 miljoen euro op cultuuruitgaven.

De organisatie noemt de actie meer dan geslaagd. "De bereidheid van het publiek om zijn stem te laten horen, is overweldigend gebleken. Mensen realiseren zich terdege dat de toegankelijkheid van cultuur in hun eigen leefomgeving op het spel staat en dat de tijdsdruk om er nog iets aan te doen enorm hoog is."