"Bescherming vakbondsmensen niet oneindig"

Er moet een charter komen over pesterijen op het werk. Overmatige bescherming van vakbondsafgevaardigden moet worden vermeden. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) roept daartoe op nadat aan het licht is gekomen dat vakbondsleden en -afgevaardigden jarenlang een collega hebben gepest.

Bij het bedrijf MACtac in Soignies werd een man jarenlang fysiek en psychologisch zwaar vernederd door zijn collega's. De pesterijen werden gefilmd. Zowel slachtoffer als daders waren lid van het ACV. Enkele pesters, zoals de man die de beelden maakte, waren zelfs afgevaardigden en genoten bescherming.

ACV-topman Luc Cortebeeck zegt in "De zevende dag" geschokt te zijn, "ten eerste bij het bekijken van de beelden en ten tweede bij het besef dat een van onze afgevaardigden betrokken was bij het pesten". "Alle mensen die op de een of andere manier betrokken zijn, zoiets ook maar toelaten, filmen of wat dan ook, horen op geen enkele wijze thuis in het ACV."

Het ACV heeft het slachtoffer wel degelijk verdedigd, beklemtoont Cortebeeck. "We zijn met hem naar de arbeidsgeneeskundige dienst geweest en die heeft een verslag met aanbevelingen opgemaakt. We hebben ook gepraat met de toenmalige directie van het bedrijf, maar die heeft er geen rekening mee gehouden." 

Achteraf verdedigde de vakbond wel een van de pesters voor de rechtbank. Het ging om een vakbondsafgevaardigde die was ontslagen om dringende reden nadat de pesterijen waren uitgelekt. De man vocht zijn ontslag aan en werd door de rechtbank in het gelijk gesteld. Hij kreeg een schadevergoeding van 250.000 euro.

"Bescherming moet eindig zijn"

Pieter Timmermans, voorzitter van de werkgeversorganisatie VBO, vraagt dat er iets verandert aan de bescherming van vakbondsafgevaardigden.

"Je ziet situaties die moeten leiden tot misbruik. Een vakbondsafgevaardigde is onaantastbaar, alles kan en alles mag. Men heeft het gevoel gecreëerd dat hij zich alles kan permitteren. Als hij ontslagen wordt, kan hij dan nog eens naar de rechtbank stappen om een hoge geldsom te eisen. Dat nodigt uit tot grensoverschrijdend gedrag."

"Als mensen hun nek uitsteken voor hun collega's, moet er bescherming zijn", reageert Cortebeeck. "Als er incidenten zijn, kunnen en mogen wij niet oordelen. Dat is een zaak van Justitie. Wij hebben wel uiteraard onze interne procedures. Die betrokkene is geen afgevaardigde meer en zal worden uitgesloten, dat is duidelijk."