"Ik werd opgesloten in een kooi"

Op de Franstalige tv-zender RTL-TVI hebben twee slachtoffers van pesterijen getuigd over hun calvarietocht in het bedrijf MACtac in Soignies. Een van hen zei dat hij vreesde voor zijn leven.

Vorige week waren er videobeelden opgedoken van een werknemer van MACtac die door zijn collega's was vastgebonden op een pallet en mishandeld werd.

Op RTL-TVI getuigden hij en een collega die gelijkaardige mishandelingen te verduren had gekregen. Die tweede man zei dat hij herhaaldelijk geslagen werd en vreesde voor zijn leven.

Op een erg emotionele wijze vertelde hij dat hij -net als de andere man eerder- het geslachtsdeel van een van de pesters in zijn gezicht kreeg gedrukt en daarbij uitgescholden werd.

De man die eerder op de videobeelden te zien was, vertelde dat hij op een bepaald ogenblik in een kooi werd opgesloten en bedolven werd onder 25 kilogram talk. Daarna werd hij met een hogedrukreiniger natgespoten. 

Op de vraag waarom hij niet weg ging bij het bedrijf, zei hij dat hij te oud was en wel gedwongen was om er te blijven werken omdat hij elders niet meer aan de slag zou kunnen. De man sprak overigens erg moeizaam omdat hij lijdt aan posttraumatische stress.

Beide mannen verklaarden dat ze bij de vakbonden en de directie geklaagd hadden, maar dat die niet reageerden op de pesterijen. Het bedrijf was uitgenodigd voor het gesprek op tv, maar wou niet komen.