"Minder dan 100 miljard voor Ierland"

De ministers van Financiën van de eurozone zijn het eens geraakt over een financieel hulpplan voor Ierland. De Ierse regering heeft dan toch om buitenlandse hulp gevraagd, zij het met tegenzin.

Enkele dagen geleden zijn experts van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF) in Dublin de omvang van de Ierse crisis gaan bekijken.

Op basis daarvan heeft de Eurogroep -de ministers van Financiën van de eurozone- via een teleconferentie een akkoord gesloten over een financieel hulpplan voor het noodlijdende Ierland voor de volgende drie jaar.

Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) gaat het om een pakket van "minder dan 100 miljard euro". Dat cijfer circuleert al een tijdje in de media. Hoeveel precies er op tafel komt, wou Reynders evenwel nog niet zeggen. Het precieze bedrag zou eind november worden vastgelegd. Het agentschap Reuters citeert een bron binnen de EU die het heeft over 80 tot 90 miljard euro.

Het geld zou komen van de Europese Commissie, het nieuwe Europese noodfonds EFSF en het IMF. Ook Groot-Brittannië en Zweden -beiden lid van de EU, maar niet van de eurozone- doen een duit in het zakje. Volgens de BBC zou Groot-Brittannië 5,95 miljard euro op tafel leggen. Ierland is een belangrijk handelspartner van Londen en de Britten zijn bevreesd voor de weerslag van de Ierse crisis op hun economie.

EU-commissaris voor Economie Ollie Rehn (boven rechts) reageert alvast opgelucht dat de Ierse regering nu officieel om hulp gevraagd heeft. Volgens Rehn is dat erg belangrijk om de stabiliteit van de eurozone te verzekeren.

EFSF, financiële snelle interventiemacht

De voorbije week was er een van een aangekondigd bankroet van Ierland. Dat land weigerde eerst buitenlandse hulp,  maar de EU heeft Dublin fors onder druk gezet om te vermijden dat de crisis zou escaleren zoals eerder in Griekenland het geval was.

Vanavond heeft de Ierse minister van Financiën dan toegegeven en gezegd dat hij nu toch hulp wil aanvaarden. Ierland wordt dus na Griekenland het tweede euroland dat een beroep moet doen op de andere lidstaten om financieel niet onderuit te gaan.

Daarbij wordt dezelfde weg gevolgd als in Griekenland. Het gaat om een combinatie van Europese leningen en kredieten van het IMF. 

Centraal staat de nieuwe European Financial Stability Facility (EFSF), dat in mei was opgericht om de Griekse crisis te bezweren. Dat fonds staat evenwel ook open voor andere Europese landen in moeilijkheden. Samen met de Europese Commissie en het IMF kan het EFSF tot 750 miljard euro garanties geven. Voor Griekenland werd eerder 110 miljard euro opzij gezet.