AZG zoekt verpleegkundigen voor Haïti

Artsen Zonder Grenzen zegt dat het meer personeel en middelen nodig heeft om de cholera-epidemie in Haïti te bestrijden. Er zijn nu zo'n 20.000 Haïtianen ziek, en bijna 1.200 zijn al aan cholera gestorven. De huidige hulpacties zijn niet voldoende om de ziekte onder controle te krijgen en de piek van de epidemie moet nog komen.

Cholera is nu over bijna heel het land verspreid. Elke dag melden tientallen nieuwe zieken zich bij het ziekenhuis of medische hulpposten, ook in de hoofdstad Port-au-Prince.

De zieken hebben erge diarree en zware braakneigingen. Ze kunnen snel sterven als ze niet genoeg vocht krijgen. Hulpverleners werken de klok rond, maar kunnen de epidemie nauwelijks de baas en het ergste moet nog komen.

"Het is een kleine bom die groter wordt en op een zeker moment gaat ontploffen. Uit alle statistieken blijkt dat we op het einde van de maand overspoeld worden door een groot aantal slachtoffers", zegt Virginie Cauderlier, verpleegster van Artsen Zonder Grenzen.

"AZG is aanwezig, maar da's niet voldoende. Andere organisaties moeten ons helpen om die bom te ontmantelen", luidt het. Daarom zijn zowel personeel als middelen nodig en moet er ook meer worden gewerkt aan preventie om verdere uitbreiding te voorkomen.