Britten verkiezen William op de troon

Wie wordt de volgende koning van Groot-Brittannië, kroonprins Charles of zijn zoon William? Volgens enkele peilingen in de Britse weekendkranten mag de kroon gerust een generatie overslaan en van Elizabeth rechtstreeks naar William gaan. Al lijkt de kans dat dat ooit daadwerkelijk zal gebeuren, onwaarschijnlijk.

Het Britse koningshuis is deze week niet weg te slaan uit de media. Afgelopen week maakte prins William bekend dat hij volgend jaar in het huwelijksbootje stapt met zijn vriendin Kate Middleton. Vrijdag alludeerde zijn vader, kroonprins Charles, dan weer op de mogelijkheid dat zijn vrouw Camilla de titel van koningin krijgt als hij koning wordt.

Reden genoeg voor verschillende kranten om nog eens te peilen naar de mening van de Britten over wie het volgende staatshoofd moet worden. Charles (62) is de eerste in lijn om zijn moeder Elizabeth II (84) op te volgen, maar in het verleden werd al eens geopperd dat de kroon misschien naar de tweede in lijn kan gaan, William (28). Ook nu lijken veel Britten volgens verschillende polls de voorkeur te geven aan William.

Volgens een peiling in "News of the World" verkiest 55 procent van de bevolking William boven Charles. 64 procent vindt William en Kate bovendien een beter koppel voor de toekomst dan Charles en Camilla. Een peiling van "The People" geeft aan dat 49 procent van de Britten wenst dat William de troon bestijgt tegenover 16 procent voor Charles. In "The Daily Mail" vindt 48 procent van de Britten dat Charles de troon moet afstaan aan zijn oudste zoon. In "The Sunday Times"' ten slotte zegt 44 procent dat William de volgende koning moet worden.

Charles wordt door sommigen als te oud bestempeld om het koningshuis nog nieuw leven in te blazen en zijn soms vreemde, wat onbeholpen en houterige gedrag spreekt ook niet in zijn voordeel. Bovendien hebben veel Britten het Charles nog niet vergeven dat hij prinses Diana tijdens hun huwelijk jarenlang heeft bedrogen met Camilla, zijn huidige vrouw.

"Je kan dit niet zomaar beslissen"

Nog nooit in de moderne Britse geschiedenis is een kroonprins "overgeslagen" of heeft hij uit vrije wil afstand gedaan van zijn recht op de troon ten voordele van de volgende generatie. Het is weinig waarschijnlijk dat dat nu wel zal gebeuren.

"Er wordt veel over gepraat, maar we leven in een parlementaire monarchie, en dat betekent dat elke wijziging voor de troonsopvolging door het parlement moet worden bekrachtigd", zegt de Britse grondwetspecialist Vernon Bogdanor. "Niet alleen door het parlement in Groot-Brittannië, maar ook door die in de zogenoemde Commonwealth-landen, landen die nog onder de Britse invloedssfeer staan, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Canada."

"Je kan niet gewoon zomaar beslissen om een generatie over te slaan. Dat zal niet gebeuren", vindt Bogdanor. Volgens hem wordt door het sleutelen aan de troonsopvolging ook het principe van de constitutionele monarchie ondermijnd. Die is gebaseerd op het concept dat de vraag over wie de troon bestijgt, niet bepaald wordt door een individuele keuze. "Het lijdt geen twijfel dat de Britse tabloids graag een jong en fotogeniek koningspaar ziet, maar de beslissing ligt niet bij hen, zelfs niet als ze peilingen bovenhalen die zeggen dat William de keuze van het volk is."