Gemengde reacties op "condoomuitspraak"

Paus Benedictus XVI stapt af van een totaal verbod op het gebruik van condooms. Zijn opvallende uitspraak lijkt een belangrijke doorbraak. Sommigen hopen nu dat hij nog een stap verder gaat.

Jurgen Mettepenningen: "Betere voorbeelden"

Jurgen Mettepenningen (foto), theoloog aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) en voormalig woordvoerder van aartsbisschop André Léonard, juicht de uitspraak toe. Hij vindt wel dat er betere voorbeelden zijn dan dat van de mannelijke prostitués.

"Een levensnabijer voorbeeld vind ik een heteroseksueel koppel waarbij één van de partners hiv heeft. Wat in zo'n situatie? Ik denk dat hier het standpunt van de paus belangrijk is, want hij geeft toch wel de aanzet dat een dergelijk koppel toch in eer en geweten een condoom kan gebruiken om het hiv-virus tegen te gaan."

Paul Schotsmans (KUL): "Lijn verder doortrekken"

Professor medische ethiek Paul Schotsmans (KUL) vraagt de paus om een stap verder te gaan. "We weten dat in Afrika heel wat promiscue gedrag is. Als je heel dicht bij de Afrikanen gaat staan, dan moet je misschien de lijn doortrekken en zeggen dat het condoom moet worden aanbevolen om te vermijden dat het aidsvirus zich dodend verder verspreidt."

Boris Cruyssaert (Sensoa): "Uitspraak verandert weinig"

Volgens aidsorganisaties zoals Sensoa is de opening die de kerk nu maakt "too little, too late". "Sensoa verwelkomt de versoepeling van de kerk inzake condoomgebruik maar het is maar een kleine stap en rijkelijk laat. De paus doet misschien wel die uitspraak, maar het gaat om zo'n kleine marginale groep dat dit zeker voor de aidsepidemie weinig verandert", aldus woordvoerder Boris Cruyssaert.