Ierland zet licht op groen voor hulp

De Ierse regering zal dan toch financiële hulp van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF) aanvaarden. Dublin wou dat eerder niet, maar de druk van de eurozone is blijkbaar erg groot geweest.

Net voor een crisisbijeenkomst van de regering in Dublin, is de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan (foto) dan toch overstag gegaan. Ierland zal de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF) toch om hulp vragen, zei hij. Premier Brian Cowen heeft dat na de vergadering bevestigd.

Volgens de Ierse minister van Financiën zou het gaan om 19 miiljard euro om het gat in de begroting te dichten en "enkele tientallen miljarden" om de Ierse banken overeind te houden.

De beslissing is een belangrijke ommekeer. Tot nu toe had Dublin hulp geweigerd uit vrees om strenge voorwaarden opgelegd te krijgen. Dublin vreest vooral dat het de erg lage vennootschapsbelasting zal moeten optrekken. Het is net die belasting die veel multinationale bedrijven heeft gelokt die de motor vormden van de snelle economische ontwikkeling van de voorbije decennia.

De publieke opinie verwijt de Ierse regering ook dat ze de soevereiniteit deels uit handen geeft. In een land dat na eeuwen onderdrukking pas in 1922 onafhankelijk werd, ligt dat erg gevoelig.

Hoe dan ook zal de Ierse regering nu een fors besparingsplan voor de volgende vier jaar moeten uitwerken. Ook moet de banksector hervormd worden. De regering zegt dat ze echter niet wil raken aan de lage bedrijfsbelasting, zoals sommige EU-landen eisen.

"Red de Keltische tijger (en onszelf)"

Na Griekenland komt dus Ierland in troebel water terecht. De Ierse crisis is begonnen toen de zeepbel van de immobiliënmarkt in elkaar stortte en daarna de grote banken in de problemen kwamen en genationaliseerd moesten worden.

De Ierse overheid stelde zich als eerste in de financiële crisis garant voor die banken, maar dat heeft de problemen niet opgelost. De Ierse banken kunnen op de internationale geldmarkt niet meer lenen aan een aanvaardbare rente.

De overheid in Dublin zelf kampt met een begrotingsdeficit van 12% van het bbp en met de steun aan de banken erbij, is dat 30%. Dat is tien keer zoveel als de eurozone toelaat. Omdat Ierland lid is van de eurozone, vreest Brussel dat die crisis zou kunnen overslaan naar andere landen. Daarom had de EU forse druk op Ierland uitgevoerd om internationale hulp te aanvaarden en het mes in de uitgaven te zetten.