Marokko zet twee Belgische artsen het land uit

Twee Belgische artsen die op humanitaire missie waren in El Ayoun, in de Westelijke Sahara, zijn door Marokko gearresteerd en het land uitgezet. De twee hadden een ontmoeting met een mensenrechtenactivist en dat zinde de Marokkaanse autoriteiten niet.

De artsen werden gearresteerd tijdens hun ontmoeting met Mohamed Lamin Haddi, een mensenrechtenactivist, zo laat "Het Belgisch comité voor steun aan het Sahrawi volk" weten in een perstekst. De Sahrawi zijn de inwoners van de Westelijke Sahara. Die regio wordt voor het grootste deel bestuurd door Marokko als de "Zuidelijke Provincies". Verschillende bewegingen strijden er tegen wat ze een "bezetting" noemen.

"Mohamed Lamin Haddi zou de twee artsen naar een burger brengen die op 8 november gewond raakte bij een aanval van het Marokkaanse leger op het kamp van Gdeim Izik", stelt het comité, dat eraan herinnert dat de humanitaire en sanitaire situatie in El Ayoun zorgwekkend is. 

"De internationale media mogen het land niet binnen. De enige ngo die ter plaatse toegelaten wordt, is Human Rights Watch", aldus het Comité. Volgens de organisatie werd Lamin Haddi ook opgepakt, "en sindsdien hebben we niets meer van hem vernomen", zo luidt het.

Op 17 november berichtte de Franstalige krant Le Soir eveneens dat een van zijn correspondenten, die op 11 november naar El Ayoun vertrok om meer te weten te komen over de omstandigheden van de aanval, drie dagen na zijn aankomst het land werd uitgezet.