N-VA wil militairen langer in Afghanistan

N-VA-Kamerlid Theo Francken (foto) schaarde zich in "De zevende dag" achter het standpunt van premier Yves Leterme (CD&V). Die pleitte gisteren voor de verlenging van de aanwezigheid in Afghanistan, maar zei ook dat de inspanningen "minder militair en meer civiel" moeten worden.

De NAVO stelde gisteren een exitstrategie voor Afghanistan voor. Tegen 2014 moet de militaire verantwoordelijkheid volledig bij de Afghanen zelf liggen. Het mandaat van de Belgische troepen loopt voorlopig maar tot 2011. Premier Leterme en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) pleiten ervoor om de soldaten ook daarna te laten blijven, maar het is aan de volgende federale regering om daarover te beslissen.

De kans is groot dat de N-VA deel zal uitmaken van die volgende federale regering. De partij sluit zich aan bij de mening van de ontslagnemende premier. "Het standpunt van premier Leterme is zeker het overwegen waard", zo zei Kamerlid Theo Francken in "De zevende dag". "Wij willen een loyale partner zijn binnen de NAVO."

"Het is een én-én-verhaal. Je mag niet alles inzetten op het militaire", stelde Francken. De N-VA'er gaf aan dat deze kwestie bij de regeringsonderhandelingen zeker zal worden aangekaart. Al moet ook het N-VA-partijbureau zich morgen nog buigen over het dossier.