Nieuwe nucleaire site in Noord-Korea

Noord-Korea heeft vorige week een Amerikaanse wetenschapper toegang verschaft tot een tot nog toe onbekende nucleaire site. Het gaat om een fabriek waar uranium kan worden verrijkt. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

De Amerikaanse wetenschapper Siegfried Hecker, het voormalige hoofd van het nucleair laboratorium Los Alamos in de Verenigde Staten, was vorige week in Noord-Korea en doet in The New York Times zijn verhaal. Groot was zijn verbazing toen hij een kijkje mocht nemen op een nieuwe, grote nucleaire site.

Hecker werd in een ultramoderne controlekamer geleid. Hij kreeg naar eigen zeggen honderden en honderden centrifuges te zien waarmee uranium kan worden verrijkt. De wetenschapper was verrast door de hoge graad van gesofisticeerdheid. "In tegenstelling tot de andere nucleaire installaties in Noord-Korea passen deze zo in een Amerikaanse site", klinkt het.

Volgens Hecker leek de nucleaire site niet bestemd voor militaire doeleinden. Hij vermoedt wel dat de installaties zeer snel kunnen worden omgebouwd om hoogverrijkt uranium te produceren waarmee kernwapens kunnen worden gemaakt.

In april 2009, toen alle inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap het land moesten verlaten, was er nog geen sprake van de site.

Net vandaag vertrekt de Amerikaanse gezant Tom Bosworth naar Azië om er met China, Japan en Zuid-Korea over het nucleaire programma van Noord-Korea te overleggen.