Saudische koning naar VS-ziekenhuis

Morgen gaat de Saudische koning Abdullah naar de Verenigde Staten voor een medisch onderzoek. De koning werd vrijdag opgenomen in een ziekenhuis in Riyadh.

De 87-jarige Abdullah Ibn Abd Al Aziz Ibn Saud werd vrijdagavond in een ziekenhuis opgenomen omdat hij een bloedklonter zou hebben. De ziekenhuizen in zijn land zijn doorgaans erg goed uitgerust, maar blijkbaar heeft de koning een gespecialiseerd onderzoek in de Verenigde Staten nodig.

Zijn broer, kroonprins en minister van Defensie Sultan, is onmiddellijk teruggekeerd van een bezoek aan Marokko. Het regime is erg bang voor een mogelijk machtsvacuüm.

Koning Abdullah volgde in 2005 zijn halfbroer Fahd op. Hij wordt beschouwd als een gematigde figuur en heeft de strijd tegen internationale moslimterreurgroepen in eigen land fors opgevoerd. 

Saudi-Arabië bezit een vijfde van 's werelds oliereserves en is een bondgenoot van de Verenigde Staten. De meeste daders van de terreuraanslagen van 9/11 waren Saudi's, maar de voorbije jaren zijn ook veel internationale terreuraanslagen verijdeld door tips van de Saudische geheime dienst die in eigen land korte metten wil maken met extremistische terreurgroepen.

Het huis van Saud

In '45 ontmoetten Abd Al Aziz Ibn Saud, de eerste koning van het verenigde Saudi-Arabië, en VS-president Franklin Roosevelt (foto) elkaar op een VS-marineschip in de Rode Zee. Sindsdien zijn beide landen erg nauwe bondgenoten, al verschillen ze enorm.

Zo is Saudi-Arabië een van de meest gesloten en conservatieve moslimlanden -veel strikter dan Iran eigenlijk. Het wahhabisme, een erg fundamentalistische stroming in de islam, is er de staatsideologie en is sinds de 18e eeuw nauw verbonden met de familie Saud, de dynastie die in 1932 het grootste deel van het Arabische schiereiland herenigde.

Alle macht in het land is in handen van een tweespan: die tussen de Saud-dynastie en een groep hoge moslimgeleerden. De koning heeft niet alle macht, maar is eerder een "primus inter pares" tussen de mannelijke afstammelingen van de stichter, Abd Al Aziz. De opvolging gaat niet van vader op zoon, maar van halfbroer op halfbroer en wordt geregeld in functie van evenwichten tussen de clans onder de prinsen.