"Akkoord begroting tegen half december"

Het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie wil tegen midden december een compromis bereiken over de Europese begroting voor 2011. Dat is gezegd in de marge van een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

De begrotingsonderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement raakten midden november in een impasse. In ruil voor goedkeuring van de begroting voor 2011 vraagt het halfrond toezeggingen dat de begroting in de toekomst meer met eigen Europese inkomsten zal gefinancierd worden. Nederland, Groot-Brittannië en enkele andere landen wijzen die eis echter van de hand.

Indien er geen oplossing uit de bus komt, moet de Europese Unie vanaf januari aan de slag met een begroting van voorlopige twaalfden. Dat zou tot tal van financieringsproblemen leiden en het Belgische voorzitterschap moet de komende weken dus proberen om zo'n scenario alsnog te vermijden. Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) is alvast voorzichtig optimistisch.

Eerst moet de Europese Commissie een nieuw voorstel formuleren. Eind volgende week zouden de lidstaten en het parlement elkaar dan weer ontmoeten. Gehoopt wordt dat in de week van zes december een compromis uit de bus komt. Zo zou de netelige kwestie ontmijnd kunnen worden voor de topbijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders en het beraad van de ministers van Financiën op 16 december.

lees ook