"Griepprik werkt niet voor deel van doelgroep"

De griepprik zou nauwelijks werken bij ouderen en bij mensen die al kampen met chronische gezondheidsproblemen. Dat zeggen de directeur van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en een Nederlandse viroloog. Viroloog Marc Van Ranst noemt de uitspraak "kort door de bocht".

Dat het vaccin nauwelijks werkt bij de belangrijkste doelgroep, zou komen omdat het vaccin een goed afweersysteem nodig heeft om te activeren, en dat hebben oude of zieke mensen niet meer.

Deskundigen weten al langer dat het vaccin niet goed werkt. Het is nooit bewezen dat na het vaccineren het aantal sterfgevallen van griep daalt. Volgens een Nederlandse hoogleraar medische biotechnologie bleken studies die op het nut van de griepprik wijzen, zo slecht uitgevoerd, dat ze nauwelijks bruikbaar zijn. "En van die studies die wel bruikbaar zijn, luidt de conclusie dat het vaccin eigenlijk niet werkt."

Ook in Vlaanderen raadt het Vlaams Griepplatform elk jaar vaccinatie aan voor chronisch zieken en 65-plussers. Daarnaast wordt vaccinatie ook aangeraden voor zwangere vrouwen, baby's jonger dan 6 maanden en mensen die in de gezondheidssector werken. Bij die laatste doelgroepen vindt het vaccin uiteraard wel een gezond immuniteitssysteem om mee te werken.

"Kort door de bocht"

Viroloog en gewezen griepcommissaris Marc Van Ranst noemt de uitspraken uit Nederland "kort door de bocht".

"We weten al heel lang dat de griepvaccins niet de "Rolls-Royce" van de vaccinologie zijn en dat ze bij oudere mensen met een slecht immuunsysteem misschien maar in 50 procent van de gevallen werken, 50 tot 60 procent", zegt Van Ranst. "Bij jongere mensen gaan die beter werken. We vragen al heel lang om betere griepvaccins te maken. We moeten dit geven aan de mensen die het kunnen gebruiken en je weet niet bij welke 50, 60 procent je gaat zijn. Dus ik laat in ieder geval mijn ouders vaccineren", aldus nog Van Ranst.