"Hinder spoorstaking blijft wellicht beperkt"

De kleine, overwegend Franstalige spoorbond ASTB staakt vanaf vanavond 22 uur tot woensdagochtend 6 uur. Volgens spoorwegnetbeheerder Infrabel zal de hinder voor het reizigersverkeer beperkt blijven in Vlaanderen en Brussel.

De actie zal zich wellicht vooral laten voelen in de omgeving van Charleroi en Namen, in Vlaanderen en Brussel worden minder problemen verwacht. Al zei NMBS-woordvoerder Jochem Govaerts vanmiddag nog op Radio 1 dat hij zelfs "met de beste wil van de wereld echt niet kan inschatten" hoe groot de hinder zal zijn.

Er is ook sprake van een versperring in het station van Namen, morgen tussen 15 en 17 uur, zo valt te lezen op de website Railtime.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) vertegenwoordigt zowat 10 procent van de machinisten. Ze protesteren tegen de moeilijke werkomstandigheden, en ze willen dat de NMBS een Europees veiligheidssysteem invoert in plaats van het Belgische.

De reizigers wordt aangeraden om de ontwikkelingen te volgen op websites of op de radio.

Spontane staking in Charleroi

Deze namiddag was er ook een spontane staking in Charleroi. Zowat 20 werknemers namen eraan deel. Ze blokkeerden een uur lang de sporen. De werknemers zijn ontevreden over het onderhoud van bepaalde lokalen.