"Zouden ze niet beter de vijand doodschieten?"

Het zijn van die momenten waarop Amerikanen hun patriottische gevoelens nogmaals mogen onderstrepen: de uitreiking van een "Medal of Honor". Vorige week viel deze eer te beurt aan sergeant Salvatore Giunta voor heldhaftig gedrag in Afghanistan. Giunta had twee levens gered van collega-soldaten. Brian Fischer, een van de drijvende krachten achter "American Family Association", heeft zo zijn bedenkingen bij deze uitreiking.

"American Family Association" is een conservatieve vereniging die de traditionele christelijke waarden promoot. In de VS heeft de vereniging eigen radiostations in 28 staten en verspreidt ze ook een eigen maandblad.

Fischer stelt in een commentaarbijdrage luidop de vraag of het toekennen van de "Medal of Honor" de afgelopen jaren niet "te vervrouwelijkt" geworden is. "Wanneer we aan heldendaden tijdens de oorlog denken, dan denken we toch vooral aan onze jongens die de stranden van Normandië tijdens een vuurgevecht bestormden. Terwijl de vijand hen beschoot gooiden ze granaten in kleine bunkers en plaatsten ze hun afweergeschut. Dergelijk heldendom is blijkbaar passé bij de toekenning van het ereteken. We geven hem nu om slachtoffers te vermijden, eerder dan om slachtoffers te maken", aldus Fischer.

"Is dit een grap?"

Hij vraagt zichzelf af "wanneer we het ereteken opnieuw gaan geven aan soldaten die mensen doden en dingen kapotmaken, zodat onze families opnieuw veilig kunnen gaan slapen". Ook de voormalige medewerker van George Bush, William McGurn, stelde in een column in The Wall Street Journal vast dat "recente "Medals of Honor" uitgereikt worden om levens te redden".

De reacties op Fischers bedenkingen waren ronduit negatief. Fischer werd omschreven als "een triestig figuur" en "een belachelijk iemand". Opmerkingen als "ongelooflijk", "Is dit een grap?" en "walgelijk" keerden regelmatig terug in de reacties. De tendens van steeds meer neigen naar extreem conservatisme van de Amerikaanse samenleving deed ook velen huiveren.

In ieder geval bleef Fischer bij zijn mening en bevestigde na alle kritiek nogmaals zijn bedenkingen over "de vervrouwelijking van onze maatschappij".

lees ook