Belgische keuken scoort in nieuwe Michelin

De Belgische keuken scoort goed in de nieuwe Michelingids. Ons land krijgt er twee 2 sterrenrestaurants bij en acht andere zaken krijgen een eerste ster. "Hof van Cleve" en "De karmeliet" blijven de enige restaurants met de hoogste score.

De novembermaand is vaak nagelbijten voor de restaurantchefs. Dan maken immers zowel GaultMillau als Michelin hun nieuwe lijstjes bekend. Die eerste gids deed dat twee weken geleden al, vandaag volgde Michelin.

Maar ons land scoort, net zoals de voorbije jaren, goed. De hoogste eer is nog steeds alleen weggelegd voor "Hof van Cleve"  van Peter Goossens en "De karmeliet" van Geert Van Hecke, maar twee restaurants stijgen wel van 1 naar 2 sterren.

Chef-kok Thierry Theys (25) werd vorig jaar al beschouwd als een van de sensaties aan het Belgische kookfirmament. "Op weg naar een 2e ster" was het oordeel toen en dat maakte hij afgelopen jaar ook waar. Zijn restaurant "Nuance" in Duffel haalt samen met "Aan tafel bij Luc Bellings", van de gelijknamige chef uit Hasselt, een 2e ster. Daarmee telt ons land nu 14 zaken met 2 sterren.

Eén 2 sterrenrestaurant staat niet meer in de gids. "Clos St. Denis" uit Vliermaal bij Tongeren heeft in april de deuren gesloten voor een renovatie. Pas in zomer zal de zaak opnieuw openen, vandaar de tijdelijke verwijdering.

Ook bij de 1 sterrenrestaurants is de balans positief. Acht zaken krijgen er één en "slechts" zes verliezen hun ster, dat geeft een totaal van 86 restaurants. Opvallende namen zijn "Bij Lam & Yin" in Antwerpen (dat vorig jaar al een Bib Gourmand kreeg, een restaurant met een goede prijs-kwaliteitverhouding) en "Kamo" in Brussel. Beide restaurants zijn door hun keuken, respectievelijk de Chinese en de Japanse, buitenbeentjes in de gids.

Bij de verliezers is "L"Ecailler du palais royal" de opvallendste naam. Dat oertradititionele visrestaurant op de Zavel in Brussel had ooit nog 2 sterren in de gids, maar zit de laatste tijd in het sukkelstraatje. Net als enkele jaren geleden verliest het nu opnieuw de enige ster.

De toppers op een rijtje

***

Hof van Cleve (Kruishoutem)

De karmeliet (Brugge)

**

Danny Horseele (Brugge)

Hertog Jan (Brugge)

Sea Grill (Brussel)

Comme chez soi (Brussel)

Nuance (Duffel)

L'Air du temps (Eghezée)

Chateau du Mylord (Ellezelles)

Aan tafel bij Luc Bellings (Hasselt)

Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge)

't Zilte (Mol)

Slagmolen (Opglabbeek)

Hostellerie Le Fox (De Panne)

L'Eau vive (Profondeville)

Pastorale (Reet)

*

De volledige lijst, met de 1 sterrenrestaurants, vindt u in de pdf-file bovenaan in dit artikel.