Cowen: "Eerst de begroting goedkeuren"

De Ierse premier Brian Cowen wil het parlement pas ontbinden als het de begroting heeft goedgekeurd. De Ierse regering ligt onder vuur omdat ze om en bij de 90 miljard euro steun aanneemt van de EU en het IMF. Internationaal wordt het aanvaarden van de steun wel positief onthaald.

Als het van premier Cowen afhangt, zijn de verkiezingen dus niet voor morgen - ook al sturen de Groenen, zijn eigen coalitiepartner, daar wel op aan. Ten vroegste begin volgend jaar of in de lente zouden de Ieren naar de stembus kunnen als premier Cowen zijn zin krijgt.

Vraag is wel of hij zolang kan standhouden, want de Groenen spreken zich er niet over uit of ze zijn besparingsvoorstellen wel zullen steunen. Duidelijk is wel dat voor het overgrote deel van de Ieren de verkiezingen niet snel genoeg gehouden kunnen worden.

Capitulatie

De beslissing van de regering om de hulp te aanvaarden, stuit op zware kritiek in de Ierse pers. "Na twee maanden van flagrante leugens, gaat de regering bedelen in Brussel. Het is het beleid van die regering dat tot het faillissement van het land leidde", schrijft de Irish Sun.

De Irish Daily Mail hekelt een "capitulatie zonder voorgaande" en stelt dat de regering een einde gemaakt heeft aan "90 jaar onafhankelijkheid" en de "witte vlag heeft gehesen".

De Irish Times roept op tot het ontslag van de regering en volgens de Irish Independent toont de aanwezigheid van de EU en het IMF het mislukken aan van het beheer van onze eigen zaken.

"Niet failliet"

De Ierse regering verdedigt het aanvaarden van de buitenlandse steun. "We zijn niet failliet", zei minister van Financiën Brian Lenihan (foto links) op de radio. "We stappen niet naar het IMF in een positie van faillissement. We gaan niet naar het IMF zonder reserves." De buitenlandse hulp wil hij alleen gebruiken als het echt niet anders meer kan.

Lenihan verzekerde ook dat de EU en het IMF de financiën van het land niet zullen controleren. "Het klopt dat we een jaarlijkse evaluatie aanvaard hebben" van het reddingsplan, maar "ik ben er zeker van dat de volgende begroting de onze zal zijn".

Die begroting zal woensdag worden voorgesteld door de regering en zal 14 miljard euro besparingen omvatten. Lenihan stelt ook een hervorming van de banken in het vooruitzicht. Die zullen kleiner moeten worden, samensmelten of verkocht worden. Alhoewel de details en voorwaarden voor het hulpplan nog geregeld moeten worden, reageerden de financiële markten positief. De Europese beurzen gingen licht omhoog en ook de waarde van de euro ten opzichte van de dollar steeg. De Ierse langetermijnrente is gedaald tot ruim 7 procent.

België biedt een lening aan

Ook België draagt bij aan het reddingsplan voor Ierland. Dat heeft ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) gezegd. België is bereid om de Ieren ongeveer 1 miljard euro te lenen. Het is een lening waarop intrest moet worden betaald, preciseert Reynders, en ze zal ons land dus geld opbrengen.

"Naar het einde van het proces gaan we naar een terugbetaling. Er is dus geen verlies voor de Belgische belastingbetaler, integendeel", zegt Reynders.

Vastgoedzeepbel

Na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel is Ierland in zware financiële problemen terechtgekomen. De regering moest ingrijpen om de banken van het faillissement te redden en heeft daardoor een enorme schuld opgebouwd. Het tekort op de begroting zal dit jaar meer dan 30 procent bedragen. De internationale financiële markten en de beurzen raakten nerveus en vanuit Europa groeide de vrees dat de crisis de hele eurozone zou aantasten.

De Europese Unie en het IMF boden Ierland daarom financiële hulp aan en ondanks de weigerachtige houding van de Ierse regering heeft die gisteren dan toch dat hulppakket aanvaard. Het zou gaan om 80 tot 90 miljard euro die het land moeten helpen de banksector te hervormen en de crisis door te komen. Ook Groot-Brittannië wil het land 8 miljard euro extra lenen.