Hoop slinkt voor Nieuw-Zeelandse mijnwerkers

In Nieuw-Zeeland wordt gevreesd dat er doden zijn onder de 29 mijnwerkers die sinds vrijdag vastzitten na een explosie. Er was nog geen teken van leven. Hulpverleners kunnen de mijn niet in.

Sinds vrijdagochtend kon nog geen eten of drinken worden bezorgd aan de 29 mannen die vastraakten. Er is nog steeds grote onzekerheid over de hoeveelheid giftig gas in de mijn na de ontploffing. Daarom kunnen reddingswerkers de mijn niet in.

Hulpdiensten willen een robot in de mijn sturen, maar ze moeten eerst zeker weten dat die geen vonkje kan doen ontstaan dat het gas doet ontploffen. Er wordt ook een schacht geboord om de hoeveelheid gas te peilen en te doen afnemen. Die schacht zou vandaag af moeten zijn, maar ondertussen slinkt de hoop om de mijnwerkers levend bovengronds te krijgen.

Ook mijnproblemen in China en Suriname

Bij een ongeluk in een goudmijn in het oosten van Suriname zijn zeker zeven mensen omgekomen. De slachtoffers raakten bedolven onder een enorme berg zand.

In een mijn in China zijn 29 mijnwerkers veilig naar boven gehaald. Ze zaten vast na een overstroming. De hulpdiensten hebben het water weggepompt. Iedereen is gered.