Meer gevallen van agressie op personeel NMBS

In 2009 is het aantal gevallen van agressie op het perron of op de trein met 30 procent gestegen. "Hoofdzakelijk bij discussies tussen reizigers en conducteurs over vervoersbewijzen", zegt Jos Digneffe van de ACOD.

In 2008 waren er 159 werknemers van de NMBS die klappen incasseerden of verwondingen opliepen bij een geval van agressie. In 2009 waren dat er 206, een stijging met 30 procent.

"Een van de verklaringen voor de stijging is ongetwijfeld dat de NMBS de verkoop van vervoersbewijzen aan de loketten probeert af te bouwen. Daardoor zijn er meer reizigers zonder ticket of met een ongeldig of verkeerd vervoersbewijs", zegt Digneffe (foto). "Zo beginnen de discussies die dan kunnen escaleren. We zien ook een stijging van agressie ten aanzien van het personeel op het perron. Meestal is dat omdat reizigers een aansluiting missen of omdat hun trein werd afgeschaft."