OCMW Kortenberg: "Stop de asielwaanzin"

Het OCMW van Kortenberg weigert in te gaan op de vraag van premier Yves Leterme (CD&V) en staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) om extra opvangplaatsen te organiseren voor asielzoekers. Dat meldt OCMW-voorzitter Katrijn Willems (Open VLD).

Willems wil aan de federale overheid een signaal geven "dat het falende asielbeleid niet kan opgelost worden door louter extra opvangplaatsen te creëren en meer geld te voorzien". Volgens haar is het OCMW wel degelijk sociaal, maar "zijn er grenzen". 

De OCMW-voorzitter is scherp voor de regeringsbeslissing om de opvang uit te breiden. "Twintig miljoen extra uittrekken voor opvang in een tijd van crisis en noodzakelijke besparingen, creëert een voedingsbodem voor frustratie bij de hardwerkende en zwaar belasting betalende Vlaming en Waal", klinkt het.

Voorts haalt de Open VLD'ster zwaar uit naar het federale asielbeleid. “Extra opvang en geld voor de opvang van asielzoekers verdoezelen enkel deze problematiek, maar bieden geen oplossing. Ik kan onmogelijk begrijpen, laat staan akkoord gaan, dat PS en CDH de bal in het kamp van de plaatselijke OCMW's legt, maar zelf geen krachtdadige oplossingen naar voren schuiven", luidt het.

De weigering om de opvang uit te breiden werd goedgekeurd op vorige OCMW-raad door de meerderheid, bestaande uit CD&V, N-VA en Open VLD. Willems besluit haar persmededeling met de oproep “stop deze waanzin”.