Oost-Vlaamse motie tegen 2e kerncentrale

De provincie Oost-Vlaanderen heeft een motie ondertekend tegen de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele, in Zeeuws-Vlaanderen. De provincie wil op die manier een sterk signaal geven tijdens het openbaar onderzoek.

Het dorp Borssele is een onderdeel van de gemeente Borsele, in het zuiden van het schiereiland Zuid-Beveland. Vlak bij het dorp liggen een kerncentrale en een opslagplaats voor radioactief afval.

Zowel de bestendige deputatie van Oost-Vlaanderen als alle fracties in de provincieraad hebben een motie ondertekend tegen de plannen voor een tweede kerncentrale. Volgens de provincie zijn de milieu-effecten van een tweede centrale in Borssele onvolledig in kaart gebracht.

De Oost-Vlaamse politici zijn dan ook bezorgd: "Borssele ligt vlak bij onze grens en wij hebben onze bezorgdheid voor eventuele risico's willen uiten", zegt eerste gedeputeerde Alexander Vercamer. "Wij willen daar in elk geval heel duidelijk over zijn: de risico's mogen niet verzwaren. En wij vinden dat we die bezorgdheid voor onze inwoners kenbaar moesten maken."

Oost-Vlaanderen vindt ook dat er naar alternatieve energiebronnen moet worden gezocht. De provincie stelt zich ook vragen over het transport van radioactief afval door haar grondgebied.

Eerder hadden ook Gent, Evergem en Assenede al een motie tegen een tweede kerncentrale goedgekeurd.