Staatssecretaris Courard wil snel een oplossing

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Philippe Courard (PS) wil dat er snel een oplossing komt voor Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Bij Fedasil is een 24 urenstaking aan de gang. Het personeel klaagt de hoge werkdruk, de lage lonen en vooral het gebrek aan personeel aan.

Staatssecretaris Courard (foto) praatte vanmiddag met de liberale en socialistische vakbond. Hij belooft een oplossing te zoeken samen met de andere bevoegde ministers. De bonden waren achteraf blij met het onderhoud.

"Courard staat achter onze eisen en is zich bewust van de stress waar het personeel mee kampt en van het gebrek aan infrastructuur bij Fedasil", stelt Antoine Van Loven van de ACOD.  Volgens de bond is de staatssecretaris onder meer voorstander van een statutair statuut "maar waarschijnlijk niet voor iedereen".

Courard sprak wel niet van onmiddellijke maatregelen. Op 1 december neemt iemand van Courards kabinet deel aan de vergadering van het sectorcomité. Intussen is aan de bonden gevraagd in kaart te brengen wat de asielinstellingen nodig hebben.

24 urenstaking voor betere arbeidsvoorwaarden

De 24 urenstaking begon gisteravond om 22 uur en komt er op initiatief van de socialistische en liberale vakbond. De christelijke vakbond steunt de staking niet. Volgens de ACOD is de staking een succes. In de opvangcentra staakt volgens de vakbond 70 procent van het personeel, bij het hoofdbestuur 50 procent. Zo'n 200 personeelsleden van Fedasil betogen ook aan de hoofdzetel van Fedasil in Brussel.

Het personeel bij Fedasil protesteert tegen de lage lonen, de hoge werkdruk en het gebrek aan personeel om de toestroom van asielzoekers te begeleiden. Het wanbeleid bij het agentschap zet de werknemers onder druk, menen de vakbonden.

"Iedereen wordt aan zijn lot overgelaten", zegt Antoine Van Loven van de ACOD. "Dat betekent dat de meeste werknemers onder druk staan en ze bepaalde taken moeten uitvoeren, zonder dat ze daarvoor de juiste capaciteiten hebben om die taken uit te voeren." Van Looven haalt het voorbeeld aan van sociaal assistenten die medicijnen moeten uitdelen aan asielzoekers. "Die zijn op medisch vlak niet geschikt om zulke taken uit te voeren", benadrukt de vakbondsman.

In een gemeenschappelijke mededeling enkele weken geleden eisten de vakbonden betere arbeidsvoorwaarden, degelijke sociale betrekkingen en de opname van Fedasil in het federale openbare ambt. Vorige week donderdag was ook al even het werk neergelegd, maar slechts voor een klein uur. Tot het einde van deze staking is er een minimumdienstverlening voor de opvang van asielzoekers.

"Beeld dat alles hier kan, doorbreken"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zal de komende weken persoonlijk van zeer nabij opvolgen of het verwijderingsbeleid van afgewezen asielzoekers correct wordt toegepast. Dat zegt hij in De Standaard.

"Ook aan de instroomkant moeten we kordater zijn. De cijfers moeten opnieuw naar een normale toestand", vindt de premier. Het beeld van de laatste tien tot vijftien jaar "dat hier alles kan", moet doorbroken worden, zegt hij. "Een snellere en meer kordate verwijdering van afgewezen asielzoekers is onmisbaar."