"2 doden" bij aanval op Zuid-Koreaans eiland

Noord-Korea heeft honderden granaten afgevuurd op een eiland voor de westkust van Zuid-Korea, dat zelf meteen terugschoot. Volgens Zuid-Korea zijn daarbij 2 Zuid-Koreaanse soldaten omgekomen en 16 gewond geraakt.

Het vuurgevecht begon omstreeks 14.30 uur Koreaanse tijd (6.30 uur Belgische tijd).  Noord-Korea vuurde naar verluidt tot 200 granaten af op het eiland Yeonpyeong. Zuid-Korea antwoordde meteen uit zelfverdediging, liet een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie weten.

Een deel van de granaten landde in zee, maar vooral de militaire basis op het eiland werd zwaar getroffen. Daarbij kwamen twee soldaten om het leven en raakten 17 anderen gewond.

Er staan ook verschillende huizen in brand. Ook bij de burgers zouden er drie gewonden gevallen zijn. Op televisiebeelden is te zien hoe er op verschillende plaatsen op het eiland veel rook opstijgt (foto's).

Hoogste alarmfase

Zuid-Korea heeft zijn leger in staat van paraatheid gebracht en de hoogste alarmfase ingesteld, zonder over te gaan op oorlogssituatie.

Het gaat om een van de ernstigste incidenten tussen de twee landen sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953. De twee landen hebben nooit een vredesverdrag ondertekend.

Zuid-Korea heeft ook enkele F-16's naar de aangevallen zone gestuurd. De Zuid-Koreaanse president vergadert naar verluidt in een ondergrondse bunker met zijn staf. De president heeft al gezegd er alles aan te willen doen opdat deze situatie niet escaleert.

Militaire oefeningen aanleiding?

De aanleiding voor de gevechten tussen Noord- en Zuid-Korea is nog niet echt duidelijk. Het eiland ligt vlak bij de maritieme grens tussen de twee Korea's, een grens die fel betwist wordt en waar in het verleden al geregeld gevechten plaatsvonden.

In maart zonk in hetzelfde gebied een Zuid-Koreaans marineschip nadat het geraakt was door een Noord-Koreaanse torpedo. 46 mensen kwamen toen om.

Volgens Koreakenner Koen De Ceuster van de universiteit van Leiden zouden militaire oefeningen die Zuid-Korea gisteren in de regio hield de reactie van Noord-Korea van vandaag hebben uitgelokt. Aan de gezamenlijke oefeningen -samen met de Verenigde Staten- namen zo'n 70.000 soldaten deel. Noord-Korea heeft dergelijke militaire oefeningen altijd als een provocatie beschouwd.