"Ben ik dik? Lekker niet"

Het blijft een heikel punt: vrouwen en gewicht. Wanneer is dik te dik en kan het een gezondheidsprobleem worden? Volgens een Amerikaans onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen die eigenlijk te dik zijn zich zo helemaal niet ziet en hun lichaam dus anders beoordelen dan het in feite is.

Aan het onderzoek namen 2.000 vrouwen deel met een leeftijd van 18 tot 25 jaar. De kandidaten werden verdeeld in twee groepen: zij die kampten met overgewicht en zij die een normaal gewicht hadden. Aan de deelnemers werd onder meer gevraagd naar hun zelfbeeld. Het onderzoek vond plaats in Texas tussen augustus 2008 en maart 2010. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift "Obstetrics & Gynecology".

"Iedereen wordt tegelijkertijd dikker"

Bijna een kwart van de vrouwen die met overgewicht kampen, zag dat duidelijk zo niet. Bij hen die niet gestudeerd hadden, was de eigen perceptie minder correct dan bij hen die wel gestudeerd hadden. Zwarte Amerikaanse vrouwen bleken zichzelf ook minder corpulent te zien dan ze in werkelijkheid waren.

Onderzoeker Mahbubur Rahman zegt in Daily Mail: "Hoe normaler zwaarlijvigheid in onze maatschappij wordt, hoe meer vrouwen denken dat zwaarlijvig zijn normaal is. Ze baseren zich hiervoor niet op objectieve gegevens, maar enkel op hoe ze zichzelf zien." Volgens de onderzoeker is het dan ook belangrijk dat dokters deze patiënten wijzen op eventuele gezondheidsrisico’s en hen aanmanen hun eetgewoontes te veranderen.

De voorzitter van het Britse "Obesity Forum" waarschuwt als volgt: “Iedereen wordt tegelijkertijd dikker. Maar dat betekent niet dat dat een gezonde evolutie is."

Een ander opvallend resultaat was dat één vrouw op de zes zich als te dik ervaart, ook al hebben ze een gewicht dat als normaal wordt omschreven. Ze zijn dan ook snel geneigd hun toevlucht te zoeken tot allerhande diëten. Ook voor hen moeten dokters de nodige tijd vrijmaken om hen de juiste voedingsgewoonten eigen te maken, aldus het onderzoek.

lees ook