"Draag een onderbroek onder je kilt"

Iemand met een kilt zien rondlopen is vaak een reden tot speculatie: draagt hij wel of geen onderbroek eronder? Toch wil de "Scottish Tartans Authority" de illusie van naaktheid de wereld uithelpen. Zo stelt de vereniging voor om sowieso een onderbroek te dragen. Maar niet iedere Schot kan zich vinden in deze "beperking van bewegingsvrijheid".

De "Scottish Tartans Authority" is een vereniging die de kennis rond de Schotse kilt, de geruite wollen rok die behoort bij het Schotse nationale kostuum, wil promoten. Tot de vereniging behoren zowel weverijen en winkeliers als individuele personen die het dragen van de kilt nog erg ter harte nemen.

Volgens voorzitter Brian Wilton heeft de vereniging nu beslist om het dragen van een onderbroek onder de kilt aan te moedigen. "Geen ondergoed dragen is kinderachtig en onhygiënisch. Bovendien wordt zo tegemoetgekomen aan onze zin voor fatsoen", zegt de voorzitter in The Telegraph. Hij hoopt dat hij op het gezond verstand van de kiltdragers kan rekenen om deze beslissing concreet uit te voeren.

Wilton voegt eraan toe: "Het is niet zo dat je alleen maar een echte Schot bent wanneer je niets onder je kilt draagt. Men moet zich niet laten intimideren om die onzin te geloven. We leven nu in de 21e eeuw. Vraag maar eens na bij winkeliers die kilts verhuren, wat zij allemaal tegenkomen. Die kunnen wel een paar horrorverhalen met betrekking tot hygiëne opsommen."

Reacties bleven niet lang uit na de bekendmaking van de beslissing. Onder meer ex-Formule 1-renner David Coulthard was duidelijk: "Kilts behoren bij ons verleden en de traditie is dat er geen onderbroek gedragen wordt. Er is niets kinderachtigs of onhygiënisch aan. Ik ben er trots op een échte Schot te zijn."

Ook Ian Chisholm, woordvoerder van de "Scottish Kilt Makers' Association", treedt Coulthard bij: "Zeggen dat het onhygiënisch is, is verkeerd. De vrijheid van beweging is juist gezond. Indien alles goed bevestigd is, raden wij onze klanten aan niets onder de kilt te dragen."

Toch kunnen er volgens politicus Jamie McGrigor redenen zijn om een onderbroek te dragen: "Op sommige Schotse hoogvlaktes kunnen muggen onaangenaam verrassen onder een kilt."

lees ook