"Het onvermijdelijke als bemiddelaar niet slaagt"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn de onderhandelingen onder koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) die van de laatste kans. "Anders blijft enkel het onvermijdelijke over", zegt hij op de RTBF. De Wever heeft lof voor de werkwijze van de bemiddelaar.

"Als Vande Lanotte niet slaagt, dan zal niemand slagen", zegt De Wever. "Dan is het onvermijdelijke in zicht." Het is de eerste keer dat De Wever met zo veel woorden zegt dat er verkiezingen komen als ook Vande Lanotte geen doorbraak bereikt voor de communautaire kwestie, waarvan de financieringswet de meest heikele knoop vormt. Gisteren zei De Wever al in "De ochtend" op Radio 1 dat zijn partij streeft naar een 6e staatshervorming. "Geen enkele partij wil verkiezingen, maar iedereen houdt er wel rekening mee", zei hij toen.

Morgen legt de bemiddelaar zijn compromisvoorstel op tafel en dan beginnen de onderhandelingen met de 7 partijen. Al weken toetst hij mogelijke pistes af bij het CDH, de PS, Ecolo, Groen!, CD&V, de SP.A en de N-VA. Als de tekst effectief wordt aanvaard als basis voor verdere onderhandelingen, dan beginnen die vanaf donderdag. Er zou eerst per taalgroep worden onderhandeld.

"Dat doet mij een beetje denken aan de methode van Jean-Luc Dehaene (CD&V). Hij praat met iedereen, maar hij organiseert geen plenair overleg", zegt De Wever op RTBF. Hij vindt de werkwijze van de bemiddelaar "goed". "Ook al weet ik niet waar we staan in de discussies. Behalve Elio Di Rupo (PS) heb ik niemand van de Franstalige partijen gezien. Ik weet dus niet of er vooruitgang is over de knelpunten. Het nadeel van de methode is dus dat men niets weet. Maar het is een slimme werkwijze, want op die manier vermijd je blokkeringen en crisissen", zegt De Wever.