"Ik denk groen, dus geen kinderen voor mij"

Het is een discussie die al jaren op de achtergrond sluimert, maar nu en dan vanuit de coulissen wordt gehaald. Dit keer door "Mad Men"-acteur Vincent Kartheiser, die vorige week zijn oplossing voor de redding van onze planeet uit de doeken deed op de Amerikaanse zender NBC. "Mijn groene keuze houdt in dat ik geen kinderen wil", klonk het.

Kartheiser speelt in "Mad Men" de rol van de ambitieuze Pete Campbell en kreeg van zijn fans de bijnaam "The Ultimate Charm". Van zijn groene ideeën maakt hij al lang geen geheim meer. Zo besloot hij vier jaar geleden zijn wagen te verkopen en zich te verplaatsen met het openbaar vervoer ("Het verrijkte mijn leven"). Ook besloot hij om nog enkel vegetarisch te eten.

Toch was vooral de keuze om geen kinderen te verwekken zijn meest drastische beslissing. “Ik heb die beslissing genomen, omdat het een groene keuze is in mijn leven. Maar noem het niet een wonderbaarlijke oplossing. Alle dingen die ik doe om groener te leven, kunnen immers door iedereen gedaan worden", aldus de 31-jarige acteur.

"Onschuldig? Monsters zijn het!"

De uitspraak van Kartheiser heeft de discussie over het al dan niet hebben van kinderen om de klimaatsveranderingen tegen te gaan even opnieuw op de voorgrond geplaatst. Zo verdedigt Jerry Steinberg, initiatiefnemer van de No Kidding!-vereniging die alleenstaanden en koppels zonder kinderen, om welke reden dan ook, samenbrengt, al jaren de stelling dat "de zogenaamde groene jongens een bende schijnheiligen zijn. Ze zijn tegen roken, maar vragen wel om een sigaret. Gelukkig worden eco-vechters tegenwoordig meer en meer vatbaar voor het aspect van de voortplanting binnen de groene beweging." Zijn visie werd door de Canadese nieuwssite The Globe and Mail samengevat als "Red geen kinderen, red de wereld".

Leefmilieuspecialiste Julia Whitty schreef vorig jaar in het onafhankelijk progressieve tijdschrift Mother Jones: "Wat we ook doen, met een minder vervuilende wagen rijden, minder autorijden, ramen met dubbelglas installeren, spaarlampen gebruiken, recycleren, vergeleken met het niet hebben van een kind zijn al die aanpassingen minimaal in de terugdringen van de CO2-uitstoot. Dus waarom moeten er nog belastingvoordelen gegeven worden aan ouders met kinderen? Waarom moeten we blijven geloven dat kinderen lief en onschuldig zijn? Het zijn kleine monsters, ja."

Maar de discussie toont ook nu weer aan dat de keuze voor minder drastische oplossingen een evidentere keuze is. Toch kunnen sommigen zich ook vinden in Kartheisers opmerking: "Misschien had zijn vader beter wat meer aandacht gehad voor het milieu. Dan waren we van deze onzin gespaard gebleven."

lees ook