"Mother and child" van Rodrigo Garcia

In "Mother and child", die enkele maanden geleden bekroond werd met de Grand Prix op het Festival du Cinéma Américain in Deauville, wordt het verhaal verteld van drie totaal verschillende vrouwen, van wie de levens op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn of dat zullen worden. Zoals de titel reeds aangeeft, speelt moederschap een belangrijke rol, maar in dit geval wordt dat veelomvattende thema telkens gelinkt aan adoptie.

Karen (rol van Annette Bening) heeft als tienermoeder haar baby moeten afstaan, maar gaat vele jaren later, na de dood van haar eigen moeder, alsnog op zoek naar haar dochter.

Lucy (rol van Kerry Washington) kan zelf geen kinderen krijgen, maar wil absoluut een baby adopteren, maar het risico bestaat dat haar eigen huwelijk daar niet tegen bestand zal zijn. Van haar kant werd Elizabeth (rol van Naomi Watts) bij haar geboorte afgestaan. Ze heeft nooit contact gezocht met haar biologische moeder en wil zelf nooit kinderen. Ze heeft resoluut voor haar onafhankelijkheid en een succesvolle carrière als advocate gekozen.

Rodrigo Garcia, zoon van Gabriel Garcia Marquez

"Mother and child" is de nieuwe speelfilm van scenarist-regisseur Rodrigo Garcia, die in 1959 in Bogota (Colombia) geboren werd, en daarna opgroeide in Mexico City. Later ging hij dan studeren aan het American Film Institute. In eerste instantie werkte Garcia voornamelijk als cameraman, maar na verloop van tijd kreeg de zin om scenario’s te schrijven de bovenhand. En op de koop toe wilde hij die ook nog eens zelf regisseren.

Dat deed hij in 1999 op impressionante wijze met "Things you can tell just by looking at her". Opmerkelijk daarbij was ook nog dat hij voor zijn lowbudgetdebuutfilm zo’n indrukwekkende vrouwelijke cast bij elkaar kreeg, met namen als Glenn Close, Holly Hunter, Calista Flockhart, Amy Brenneman, Kathy Baker, Valeria Golino, Cameron Diaz, enz.

"Things you can tell" bestaat, behalve uit een proloog en epiloog, uit vijf aparte episodes of zogenaamde vignettes, waarin telkens een of meerdere vrouwen de hoofdrol spelen. Alle verhalen werden gelokaliseerd in de buurt van Los Angeles, meer bepaald in de San Fernando Valley, met als opmerkelijke bijzonderheid dat geen van de personages ook maar iets te maken heeft met de film- of showbizz. Het zijn dus "gewone" mensen met "gewone" problemen, maar hun respectieve verlangens en verwachtingen, ontgoochelingen en verdriet werden wel genuanceerd en fijnzinnig getekend.

Het scenariotalent van Rodrigo Garcia hoeft niet echt te verbazen als men weet dat hij de zoon is van de Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. In "Things you can tell" zit trouwens een knipoogje naar zijn vader, in de scène waarin de blinde Carol een brailleversie van "One hundred years of solitude" ("Honderd jaar eenzaamheid") zit te lezen.

De episodische mozaïekstructuur van "Things you can tell" zou Rodrigo Garcia later opnieuw gebruiken in de speelfilm "Nine lives", waarmee hij in 2005 onder meer de Gouden Luipaard won op het Filmfestival van Locarno. Voor dit verhaal over de uiteenlopende manieren waarop negen vrouwen allerlei teleurstellingen verwerken en problemen trotseren, werkte Rodrigo Garcia opnieuw samen met onder meer Glenn Close en Holly Hunter.

Tussen zijn onafhankelijk geproduceerde speefilms door is Rodrigo Garcia ook erg actief als regisseur van het betere televisiewerk. Zo staat zijn naam onder meer vermeld bij afleveringen van prestigieuze HBO-reeksen zoals "Carnivale", "Six feet under" en "The Sopranos". Meer recent schreef en regisseerde hij ook verschillende afleveringen van "In treatment".

Jan Temmerman

Mother and child (Spa/VS)

regie Rodrigo Garcia

met Samuel L.Jackson, Naomi Watts, Amy Brenneman, David Morse, Annette Bening, Kerry Washington, Cherry Jones

release woensdag 24 november