Belg leidt Europese missie in Haïti

De Europese Unie stuurt een hulpmissie naar Haïti om na te gaan welke hulp nodig is om de cholera-epidemie in te dijken. Teamleider -en enige Belg- is Nicolas Tuts, een expert van Civiele Bescherming.

Tuts zal een team van zes Europese experts coördineren. Hij zal worden bijgestaan door twee experts in epidemiologie, een logistiek expert en een expert in waterzuivering. Het team vertrekt op woensdag 24 november vanuit de luchthaven van Orly.

De missie heeft als doel het inschatten van de situatie, het ondersteunen van de lokale overheden, de hulp van een aantal Europese lidstaten vergemakkelijken en de middelen te coördineren met alle partners en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Epidemie niet voorbij

De cholera-epidemie die sinds half oktober woedt in Haïti, blijft nog in omvang toenemen. De laatste balans maakt gewag van meer dan 1.200 overlijdens en meer dan 20.000 personen werden opgenomen in een ziekenhuis.

De ngo's die er actief zijn zijn dikwijls overbevraagd. Zo deed Artsen zonder Grenzen vorig weekend nog een dringende oproep voor meer buitenlandse dokters en verpleegsters om de vloedgolf aan patiënten op te vangen.