Brink's vraagt bescherming tegen schuldeisers

De voorlopige bewindvoerders van geldtransporteur Brink's hebben de rechtbank van koophandel om bescherming gevraagd tegen hun schuldeisers. Ze baseren zich op de nieuwe wet op de continuïteit van ondernemingen. Er zouden al 4 kandidaten zijn om Brink's over te nemen.

Die nieuwe wet kan bedrijven een adempauze verschaffen om zich te reorganiseren en een overnemer te zoeken. De rechtbank van koophandel zal zich morgen om 9 uur uitspreken over het verzoek.

Sinds gisteren wordt opnieuw gewerkt bij het geldkoerierbedrijf na een wekenlange staking over de wijziging van de statuten. Vorige week had de directie dan het faillissement aangevraagd, maar dat werd door de rechtbank afgewezen. De rechter oordeelde dat er de afgelopen maanden te veel onregelmatigheden zijn gebeurd. Kort daarop kwam het dan toch tot een akkoord tussen de vakbonden en de directie over een doorstart voor Brink's.

Intussen heeft minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) nog altijd geen beslissing genomen over de licentie die aan een ander filiaal van de groep Brink's was toegekend voor waardetransporten. De vakbonden bij Brink's waren niet te spreken over het feit dat de minister die licentie gaf aan het zusterbedrijf.

Alain Zenner, een van de door de rechtbank aangestelde voorlopige bewindvoerders van het bedrijf, zegt dat er al vier kandidaten zijn om de Belgische tak van Brink's over te nemen. Het zou gaan om het Belgische Cobelguard en de Zweedse sectorgenoot Loomis, de Franse zakenman Seris France en zakenman Remi Baron. De vakbonden willen alvast dat bij een overname het bediendenstatuut behouden blijft.