Ierse regering wankelt na Europese steun

De Ierse schuldencrisis en het financiële reddingsplan van de EU en het IMF brengen mogelijk de Ierse regering ten val. Premier Brian Cowen (kleine foto) wordt zwaar onder vuur genomen, ook binnen zijn eigen partij. De Europese beurzen staan opnieuw in het rood.

Aanvankelijk heerste er optimisme op de beurzen gisteren bij de aankondiging van het Ierse reddingsplan. Leningen bij de Europese Unie en bij het Internationaal Monetair Fonds kunnen oplopen tot 90 miljard euro. In ruil moet het land stevig besparen.

Maar na de aanvankelijke positieve reacties belandden de beurzen gisteren al snel in het rood. Ook vandaag krijgen vooral bankaandelen klappen. Na forse kritiek van de Ierse pers kondigde premier Brian Cowen gisterenavond aan dat er nieuwe verkiezingen komen in het voorjaar van 2011, maar dat hij eerst een begroting wil opmaken.

Nu stijgt de druk op de premier om niet zo lang te wachten om een stap opzij te zetten. De Groenen, waarmee Cowen een coalitie vormt, zijn van plan om de regering te verlaten. Ze sturen aan op vervroegde verkiezingen. En ook binnen zijn eigen partij krijgt Cowen de wind van voren. Enkele leden van Fianna Fail vinden het beter dat hij nu meteen opstapt.

En vanuit de banksector moet Cowen ook weinig steun verwachten nadat hij het reddingsplan heeft aanvaard. "Alle Ierse banken staan de facto te koop", sneerde de gouverneur van de Ierse centrale bank, Patrick Honohan. Die uitspraak ligt politiek gevoelig, zeker omdat bij de Ierse publieke opinie het gevoel leeft dat het land is "uitverkocht" aan het buitenland.

"Toekomst van de euro staat op het spel"

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft in het Duitse parlement een pleidooi gehouden voor Duitse steun aan Ierland. "De sociale en economische gevolgen zijn onberekenbaar als Duitsland niet zijn verantwoordelijkheid neemt om de Ierse crisis mee op te lossen. De toekomst van de Europese eenheidsmunt staat op het spel", zegt Schäuble.

Europees president Herman Van Rompuy, vandaag op bezoek in Zweden, probeert met een toespraak de markten te sussen. "Het plan voor Ierland moet volstaan", zegt hij. "Er is geen gevaar voor het Europese stabiliteitspact, er is geen probleem."

Van Rompuy had het ook even over de onzekerheid rond de Portugese staatsschuld. "De situatie is volledig anders dan die van Ierland", zegt hij. "Hun situatie is gezond en er is geen nood aan hulp."