Korea's schuiven schuld naar elkaar door

Noord- en Zuid-Korea wijzen elkaar aan als schuldige voor het huidige incident tussen de twee landen. Volgens Zuid-Korea gaat het om een aanval met voorbedachten rade van het noorden. Noord-Korea zegt dat het zuiden eerst geschoten heeft.

"Dit is een overduidelijke schending van de wapenstilstand tussen de twee landen", reageerde de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Lee Hong-ki op de granaataanvallen van Noord-Korea op het eiland Yeonpyeong. Volgens Zuid-Korea ging het om een aanval met voorbedachten rade. "Dit is een opzettelijke en geplande aanval", zei Lee Hong-ki.

"Dit bombardement op burgerlijke doelen is onvergeeflijk", liet de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak (kleine foto, midden) in een mededeling weten. Hij waarschuwde het noorden dat zijn land zal terugslaan indien nodig. "Ons leger zal fors reageren op elke nieuwe provocatie", aldus de mededeling. Zuid-Korea riep de Noord-Koreaanse autoriteiten op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

In Noord-Korea klinkt een heel andere uitleg. Volgens Pyongyang heeft Zuid-Korea als eerste granaten afgeschoten. "Ondanks onze herhaaldelijke waarschuwingen, heeft Zuid-Korea rond 13 uur (plaatselijke tijd, 5 uur Belgische tijd, red.) enkele dozijnen granaten afgevuurd. Wij hebben onmiddellijk sterke militaire actie ondernomen", werd op de Noord-Koreaanse staatszender KCNA gemeld. Noord-Korea liet ook weten dat het het zuiden zal blijven aanvallen als Zuid-Korea de zeegrens schendt.