Nederland en België doen culinair haasje-over

België en Nederland spelen culinair haasje-over. Dat blijkt uit de nieuwe Michelingids voor Nederland, die een dag na de Belgische versie werd voorgesteld. Ons land heeft uiteindelijk nog 4 sterrenrestaurants meer dan onze noorderburen.

Gisteren was Michelin al gul voor de Belgische restaurants, want ons land kreeg er immers een handvol sterrenzaken bij. Vandaag mochten een aantal Nederlandse chefs zich in de handen wrijven.

Ook Nederland behoudt met "Oud Sluis" en "De Librije" twee driesterrenzaken. Niet verrassend als je weet dat Sergio Herman (kleine foto) met zijn restaurant in Sluis eerder van de maand al een perfecte 20 op 20 kreeg van GaultMillau. Jonnie Boer van "De Librije" in Zwolle kreeg daar een 19,5.

Bij de tweesterrenrestaurants springt België echter over Nederland. Ons land kreeg er 2 zaken bij en heeft er nu 14, eentje meer dan onze noorderburen. Nederland had er tot gisteren evenveel , maar Apicius uit Castricum moet 1 ster afgeven.

Bij de eensterrenrestaurants ziet het beeld er anders uit. Het saldo voor ons land was +2 met 8 nieuwe en 6 verdwenen zaken. Nederland scoort echter beter. Daar moeten 2 restaurants hun enige ster inleveren, maar 9 anderen krijgen er wel eentje.
Daarmee klokt Nederland af op 83, slechts 3 minder dan België.

De culinaire centra in Nederland blijven overigens dezelfde. Zo scoren vooral Amsterdam, Den Haag en Maastricht erg goed. Het kustdorp Sluis, op een steenworp van Knokke-Heist, doet het ook verrassend goed, want naast "Oud Sluis" is er nu ook de eensterrenzaak "La trinité".