Obama: "Noord-Korea is serieuze bedreiging"

De Amerikaanse president Barack Obama noemt Noord-Korea "een serieuze bedreiging voor de landen in de omgeving". Rusland en China waarschuwen voor een escalatie van het conflict tussen de twee landen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vraagt van beide partijen beheersing.
(President Obama met President Bak op de G20-top een tiental dagen geleden)

De aanval van Noord-Korea op een Zuid-Koreaans eiland leidt tot heel wat ongerustheid bij de landen die betrokken zijn bij het zeslandenoverleg over de nucleaire situatie in Noord-Korea. De Verenigde Staten roepen Noord-Korea op om de "oorlogszuchtige actie" te stoppen. President Obama heeft contact gehad met zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-bak over de crisis. De Amerikaanse president benadrukt dat de Verenigde Staten militair nauw samenwerken met Zuid-Korea.

"Noord-Korea is en blijft een serieuze bedreiging voor de landen in de nabije omgeving," zegt Obama . Hij voegt er wel aan toe dat hij geen veronderstellingen doet over een mogelijke militaire actie van de VS tegen Pyongyang. Mocht het tot een confrontatie komen, zullen de VS en Zuid-Korea "samenwerken bij elk militair antwoord", klinkt het nog.

Rusland heeft het over een "enorm gevaar" voor een escalatie van het conflict. "Het is noodzakelijk dat de gevechten meteen stoppen", zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Ook China is ongerust over de situatie. "We hopen dat de betrokken partijen zullen reageren op een manier die zal bijdragen aan de vrede en stabiliteit op het Koreaanse eiland", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse gezant voor Korea, Stephen Bosworth, was net vandaag op bezoek in Peking om te spreken over het Noord-Koreaanse nucleaire programma.  Na afloop zei hij dat China en de VS het erover eens zijn dat het conflict  "zeer onwenselijk" is en dat beide landen aandringen op terughoudendheid.

De Japanse premier Naoto Kan heeft zijn ministers gevraagd om zich op "elke mogelijke gebeurtenis" voor te bereiden.

Ban Ki-moon vraagt "beheersing"

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt de Noord-Koreaanse aanval in de scherpste bewoordingen. Hij noemt de beschieting het zwaarste incident tussen de 2 landen sinds de Koreaanse oorlog van 60 jaar geleden.

Ban Ki-moon was vroeger minister van Buitenlandse Zaken in Zuid-Korea. Hij maakt zich grote zorgen over de escalatie en vraagt van iedereen beheersing. Noord- en Zuid-Korea moeten hun grote verschillen oplossen via dialoog, zegt hij.

Ook verontwaardiging in Europa

Ook de vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de Europese Unie, Catherine Ashton, heeft de Noord-Koreaanse aanval sterk veroordeeld. Ze vraagt het regime in Pyongyan om af te zien van acties die het conflict kunnen laten escaleren.

Dezelfde veroordeling is te horen bij een woordvoerder van de NAVO, die verder zegt dat de alliantie de ontwikkelingen met de grootste aandacht verder zal volgen.

Ook van de aparte lidstaten van de EU zijn er reacties. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague veroordeelt de "unilaterale aanval" van Noord-Korea en zijn Duitse collega Guido Westerwelle is "erg ongerust" na de "Noord-Koreaanse provocatie".

België sluit zich aan bij de algemene Europese bezorgdheid rond het militaire incident. " Ons land veroordeelt de Noord-Koreaanse aanval in scherpe termen en verwelkomt de oproep tot matiging vanwege de Zuid-Koreaanse president Lee Myung Bak", zegt minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere.

"De beschietingen van een Zuid-Koreaans eiland door Noord-Koreaanse strijdkrachten betekenen een ernstige inbreuk op het wapenstilstandsakkoord dat sinds 1953 van kracht is en hebben tot zowel militaire als burgerslachtoffers geleid", aldus Vanackere die zijn medeleven betoont voor de slachtoffers en hun familie.