Onderzoek naar mogelijke terreur in België

Vanmorgen zijn bij verschillende gelijktijdige huiszoekingen in Antwerpen, Nederland en Duitsland tien terreurverdachten opgepakt. Er was sprake van plannen om een aanslag te plegen op een Belgisch doelwit.

De huiszoekingen in België, Nederland en Duitsland werden uitgevoerd in het kader van een al langer lopend onderzoek naar terreurgroeperingen. Zeven van de tien verdachten werden opgepakt in Antwerpen, twee in Nederland en een in Duitsland.

Het merendeel van de verdachten zouden deel uitmaken van het Kaukasisch Emiraat, een Tsjetsjeense groepering die strijdt voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië en andere Kaukasische deelrepublieken in Zuid-Rusland.

Via een extremistische website zouden ze mensen en fondsen daarvoor geronseld hebben. Via het internet zouden ze ook een aanslag in ons land hebben willen voorbereiden. De plannen voor die aanslag waren nog niet vergevorderd, het doelwit stond nog niet vast.

Drie van de verdachten die opgepakt zijn in Antwerpen, zouden ook lid zijn van Sharia 4 Belgium, een extremistische groepering die al een paar keer het nieuws gehaald heeft, onder meer met een bedreiging aan het adres van de Nederlandse schrijver Benno Barnard. Sharia 4 Belgium ontkent echter elke betrokkenheid. De verdachten verschijnen in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter.

Tijdens het onderzoek, dat al een klein jaar loopt, werden eerder al verdachten opgepakt in Spanje, Marokko en Saudi-Arabië.

Kaukasisch Emiraat in ons land?

Het Kaukasisch Emiraat werd drie jaar geleden uitgeroepen door radicale Tsjetsjeense moslimextremisten. Die wilden op die manier hun oorlog tegen Rusland uitbreiden tot de andere Kaukasische deelrepublieken van Rusland en Georgië. Het gaat dan om Ingoezië, Noord- en Zuid-Ossetië, Abchazië, Tsjerkassië en Kabardino-Balkarië. Het "Emiraat" is daar betrokken bij aanslagen.

Ondanks hun radicale moslimideologie, waarrond het Emiraat die etnische groepen wil verenigen, heeft de groep openlijke vijandschap tegenover het Westen tot nu toe vermeden in de hoop sympathie te wekken voor hun strijd tegen Rusland.

Op de website betuigt de groep ook steun aan andere "jihadistische" groeperingen zoals Al Qaeda en roept ze op om het Saudische koningshuis te laten vallen.