Onkelinx: "Kinderbijslag blijft beter federaal"

"Ik ben er voorstander van dat de kinderbijslag in de schoot van de sociale zekerheid blijft", heeft Laurette Onkelinx (PS) gezegd in de Kamercommissie Sociale Zaken als antwoord op een vraag van N-VA-Kamerlid Miranda Van Eetvelde. Opmerkelijk, want de kinderbijslag zou naar de regio's gaan als de staatshervorming er komt.

Onkelinx vindt het beter dat de kinderbijslag federaal blijft. Het PS-kopstuk benadrukt wel dat ze in persoonlijke naam sprak.

"Ik ben er voorstander van dat de kinderbijslag in de schoot van de sociale zekerheid blijft. Voor mij is de sociale zekerheid tegelijkertijd een verzekering, maar ook een zaak van solidariteit. In dat kader is de financiering zoals die is gewenst door de regering en de sociale partners, een garantie op solidariteit voor de kinderen van het hele land", zei Onkelinx in de Kamercommissie.

Hoewel ze in eigen naam sprak, zijn de uitspraken van Onkelinx opmerkelijk. Tijdens de communautaire onderhandelingen onder preformateur Elio Di Rupo (PS) afgelopen zomer was een princiepsakkoord over de toewijzing van de kinderbijslag aan de regio's een van de eerste punten van overeenkomst.

En van de weinige zaken die naar de pers uitlekten over het werk van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A), was een akkoord over de kinderbijslag er een van. In zijn voorstel zou de kinderbijslag worden toegewezen aan de gemeenschappen en in Brussel aan de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

"Gaat over financiering, niet over bevoegdheid"

Na de Kamercommissie kwam er een reactie van het kabinet van ontslagnemend minister van Sociale Zaken Onkelinx. Haar uitspraken gaan over de financiering van de kinderbijslag, niet over de bevoegdheidsdiscussie, klinkt het.

"De financiering moet liefst gebeuren binnen de sociale zekerheid. De financiering moet komen uit de sociale bijdragen", luidt de mededeling van het kabinet.