Poetin schaart zich achter behoud tijger

De leiders van 13 landen waarin tijgers nog in het wild voorkomen, hebben in Sint-Petersburg een verklaring ondertekend om de tijger van uitsterven te behoeden. Verschillende maatregelen moeten ervoor zorgen dat tegen 2022 de tijgerpopulatie verdubbeld is.

Er leven momenteel naar schatting nog amper 3.200 tijgers in het wild. Hun populatie is in een eeuw tijd met 95 procent gedaald. Hun leefgebied strekt zich nog uit over 13 landen, tegenover 25 landen vroeger. Staatshoofden uit die 13 landen, vooral uit Oost- en Zuid-Oost-Azië, hebben op een vierdaags forum een verklaring ondertekend om de tijger te beschermen. Ze maken daarvoor zowat 300 miljoen euro vrij.

Stropers zullen harder worden aangepakt, en ook de handel in tijgerhuiden en lichaamsdelen van tijgers zal streng bestraft worden - aan sommige lichaamsdelen zoals tanden of beenderen worden vooral in China geneeskrachtige effecten toegekend.

Ten slotte zullen ook grote bouwprojecten die een te grote impact hebben op de leefwereld van de tijgers, geschrapt worden. De 13 landen willen de natuurlijke omgeving van de tijger zo veel mogelijk behouden en daar ook de plaatselijke bevolking bij betrekken.

"Het doel is moeilijk, maar haalbaar", zegt de Russische premier Vladimir Poetin. Hij heeft een goed imago opgebouwd door te tonen dat tijgers hem na aan het hart liggen en was een van de voortrekkers op de conferentie.

De uitdaging zal vooral groot zijn in armere landen zoals Laos, Bangladesh en Nepal. De Chinese premier Wen Jiabao zei daarover dat ook de rijkere landen hun verantwoordelijkheid moeten opnemen met technische en financiële steun.