Regeringsdispuut hindert werking Staatsveiligheid

De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst kunnen nauwelijks nog werken, door onenigheid binnen de federale regering. Een commissie die toezicht houdt op de diensten raakt namelijk niet benoemd.

De inlichtingendiensten in ons land hebben er sinds september heel wat bevoegdheden bijgekregen. Telefoons afluisteren, post inkijken of computers hacken behoort nu ook tot de mogelijkheden om aan informatie te geraken. Ze moeten daar dan wel toestemming voor vragen aan een speciale commissie.

De benoeming van de commissieleden loopt echter vertraging op door onenigheid binnen de federale regering. Twee Nederlandstalige en één Franstalige magistraat moeten toezicht houden op de inlichtingendiensten. Volgens goede bronnen eist de MR dat een Franstalige magistraat die niet als de beste kandidaat uit de selectie kwam, toch wordt benoemd. De andere regeringspartijen zijn het daar niet mee eens.

Geen nieuwe methodes, noch enkele oude

Alain Winants (foto), administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, wil zich niet uitspreken over de politieke problemen. "Maar door deze situatie zitten we momenteel in een toestand met een nieuwe wet, maar zonder een commissie", zei Winants in "Vandaag" op Radio 1.

De Staatsveiligheid wordt niet alleen belemmerd om de nieuwe methodes toe te passen, ze kan ook een aantal dingen niet meer doen die ze vroeger wel mocht, zoals een lijst van telefoongesprekken opvragen of mensen filmen. Die zaken moeten volgens de nieuwe regelgeving namelijk via de commissie gemeld worden aan het Comité I. Zolang er geen commissie is, kan dit dus ook niet.

Volgens Winants ligt de Staatsveiligheid niet vleugellam, zoals enkele kranten vanochtend schreven. "We hebben jarenlang zonder die methodes gewerkt en hebben dus andere manieren om te werken. Maar ik vind het wel betreurenswaardig dat we op het ogenblik dat we eindelijk die wetgeving hebben, botsen op een ander probleem."

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft gisteren aan premier Yves Leterme (CD&V) gevraagd om de zaak op te lossen.