Virtuele liefde is makkelijk in "R U there"

Twintiger Jitze, het hoofdpersonage van "R U there", de nieuwe speelfilm van de Nederlandse regisseur David Verbeek, is een professioneel gamer. Hij reist de wereld rond om aan allerlei videogamecompetities deel te nemen. Tijdens een belangrijk toernooi in Taipei moet hij wegens stekende pijn in zijn schouder even verstek laten gaan. Op die manier kan Jitze (rol van Stijn Koomen) dus minder tijd doorbrengen in de virtuele wereld, waar hij zich uitstekend thuis voelt, en krijgt hij de kans om wat meer rond te kijken in de reële wereld, waar hij zich blijkbaar toch minder op z’n gemak voelt.

Het is in die echte wereld dat het meisje Min Min (rol van Ke Huan-Ru) zijn aandacht trekt. Maar het contact tussen beide jongeren verloopt nogal stroef. Het is pas wanneer Min Min voorstelt om elkaar in de virtuele wereld van Second Life op het internet te ontmoeten dat beide personages makkelijker en vrijer kunnen communiceren. Er wordt zowaar zelfs gekust !

De impact van virtuele werelden zoals Second Life is reeds uitvoerig aan bod gekomen in allerlei recente documentaires, zoals "Life 2.0", "Second skin" en "Another perfect world", maar we zullen het fenomeen ook steeds vaker zien opduiken in fictiefilms.

Dat was bij voorbeeld onlangs het geval in het toepasselijk getitelde "L’autre monde" van de Franse regisseur Gilles Marchand. Daarin raakt de jonge Gaspard (rol van Grégoire Leprince-Ringuet) helemaal in de ban van de mooie, moody en mysterieuze Audrey (rol van Louise Bourgoin). Via deze femme fatale (maar buiten haar medeweten) leert Gaspard ook "Black hole" kennen. Dat is een zogenoemde MMORPG of Massively Multiplayer Online Role Playing Game. Een Second Life-achtig rollenspel dus.

De avatar van Audrey blijkt daar Sam te heten, een sensuele zangeres, die in dat virtuele nachtleven vooral op zoek blijkt naar een zielsverwant om samen zelfmoord te plegen. En dat niet in l'autre monde van "Black hole", maar in het echte leven...

Grens tussen fantasie en realiteit onduidelijker

Van haar kant is de Amerikaanse cineaste Sasie Sealy bezig met de voorbereiding van haar eerste langspeelfilm, namelijk "SarahN_12". Wanneer er maar geen doorbraak lijkt te komen in het onderzoek naar de moord op haar verloofde, beslist het titelpersonage zelf de touwtjes in handen te nemen. Via haar paswoord voor Second Life gaat Sarah Nilson in die virtuele wereld op zoek naar mogelijke sporen.

Zo ontdekt ze tot haar verbijstering dat de avatar van haar verloofde daar eveneens vermoord werd, nauwelijks twee dagen vooraleer dat ook in werkelijkheid gebeurd is. Dat kan dus geen toeval zijn ! Maar naarmate Sarah steeds langer in Second Life blijft zoeken en onderzoeken, wordt de grens tussen fantasie en realiteit steeds onduidelijker...

Bewust verkeerd gespelde filmtitel

Nog even dit over "R U there". Die ongewone titel staat natuurlijk voor "Are you there", waardoor de film meteen een plaatsje verdient in het zogenoemde "Intentionally Misspelled Title"-genre. Enkele recente voorbeelden van dergelijke bewust verkeerd gespelde filmtitels zijn "Inglourious basterds" van Quentin Tarantino en "Biutiful" van Alejandro Gonzalez Inarritu.

Ook onze Noorderburen houden van dergelijke titelspelletjes, want in 2006 werd door het duo Frank van Geloven en Edwin Visser de griezelfilm "Sl8n8" geregisseerd, met de Vlaamse acteur Kurt Rogiers in een van de hoofdrollen. Probeer de titel dus niet in het Engels te lezen, want het is wel degelijk Nederlands, namelijk "Slachtnacht".

Jan Temmerman

R U there (Fra/Ned/Tai)

regie David Verbeek

met Stijn Koomen, Ke Huan-Ru, Tom De Hoog, Phi Nguyen, Pavio Bilak, Amanda Philipson, David Davis

release woensdag 24 november