William trouwt op 29 april met Kate Middleton

De Britse prins William zal volgend jaar op 29 april met Kate Middleton trouwen in Westminster Abbey. Dat heeft het Britse koningshuis bekendgemaakt. William treedt zo in de voetsporen van zijn groot- en overgrootmoeder.

Volgens bronnen wilde het koppel absoluut trouwen in de lente én kozen ze voor die kerk "omdat die toch nog enige intimiteit biedt, ondanks de grootte". Al was de bekendmaking van de locatie ook niet zo verrassend meer. Vorige week werd Kate Middleton immers gespot aan de trappen van de kerk na een privébezoek.

Westminster Abbey biedt vooral enkele logistieke troeven. Zo ligt ze dichter bij Buckingham Palace dan de andere kerken én kan de huwelijksstoet via de bekende straten Trafalgar square en Whitehall lopen. Nadeel is dan weer dat sommigen de plaats "luguber" vinden omdat er tientallen koningen en koninginnen begraven liggen.

Met zijn keuze treedt William in elk geval in de voetsporen van zijn groot- en overgrootmoeder, want ook die vierden hun trouwfeest in de gotische kerk in het centrum van Londen (Prins Charles trouwde met Diana in de grotere St. Pauls Cathedral). Ook de begrafenis van zijn moeder Diana in 1997 vond er plaats.

De afgelopen dagen gaven alvast een eerste voorsmaakje van hoe de koningsgekke Britten de komende maanden zullen omgaan met het huwelijk. In alle gokkantoren kon iedereen een gokje wagen op de exacte trouwdatum én de locatie. Intussen raakte ook bekend dat de families van bruid en bruidegom de kosten van het huwelijk zullen betalen. De belastingbetaler zal wel moeten opdraaien voor zaken zoals de veiligheid.