"Dat huwelijk houdt geen zeven jaar stand"

De Britten kunnen hun geluk niet op: het huwelijk van de 21e eeuw vindt plaats op 29 april 2011 en wel tussen "hun" prins William en zijn Kate. De bisschop van Willesden, Londen, heeft zo zijn bedenkingen bij het huwelijk en liet niet na die wereldkundig te maken. Het resultaat is dat hij momenteel door zijn hiërarchie op non-actief geplaatst is.

Bisschop Pete Broadbent liet niet na zijn afgrijzen over het mediagebeuren op Facebook te ventileren. Zo noemde hij de prins en zijn verloofde "oppervlakkige vedetten, die door de rioolpers gedoemd worden te mislukken". Volgens de bisschop hoort het huwelijk in familiekring te worden gevierd en "moet het geen nationale onzin worden, die door de belastingbetalers moet worden betaald. Dat ze ergens trouwen, ver weg van de schijnwerpers".

Hij voegde eraan toe dat de koninklijke familie uitpuilde van gebroken huwelijken en rokkenjagers. Hij wees ook op de hoge kostprijs van het huwelijk. Maar zijn meest opzienbarende opmerking was toch dat volgens hem "het huwelijk het geen zeven jaar zou uithouden".

Na een resem negatieve reacties, ook van politici, bood de bisschop onmiddellijk zijn verontschuldigingen aan.

"Ontzet en verbijsterd"

De rechtstreekse overste van Broadbent, bisschop Richard Chartres, was "ontzet en verbijsterd" door de opmerkingen. "Samen met de Britse bevolking deel ik in de vreugde over het nieuws van de verloving. Ik wil nu verder met bisschop Pete uitpraten hoe hij tot zijn opmerkingen gekomen is. Zijn verontschuldigingen zijn genoteerd. Toch heb ik hem gevraagd om zich voor onbepaalde tijd uit het publieke leven terug te trekken", klonk het in een officiële mededeling.

Bisschop Chartres zou een goede vriend zijn van prins Charles. Hij zou kans maken om het veel besproken huwelijk te mogen inzegenen in Westminster Abbey.

lees ook