"Het is hopen op een zachte winter"

Er komen honderd extra bedden voor daklozen en asielzoekers in Brussel. Dat past in het winterplan van het Brussels Gewest dat morgen in werking treedt. Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) vreest evenwel ernstige problemen in geval van een strenge winter.

De nieuwe opvangplaatsen komen onder andere in een gebouw van Bpost in Elsene. Maar het blijkt moeilijk om geschikte gebouwen te vinden en Brussels minister Brigitte Grouwels voorspelt opnieuw problemen deze winter.

"Men denkt misschien dat er heel veel leegstand is in Brussel en dat die gebouwen instapklaar zijn, maar dat is niet zo," zegt Grouwels (foto). "We zijn heel hard op zoek naar plaatsen, maar hoe dan ook vrees ik dat deze winter, door een ongebreidelde toevloed van asielzoekers in ons land, en dan vooral in Brussel, we nog met ergere problemen geconfronteerd zullen worden als vorig jaar."

De minister stelt haar hoop dus op de weergoden. "Ik kan alleen maar hopen dat de winter zeer zacht zal zijn, zodanig dat mensen zelfs als ze buiten moeten overnachten niet echt een probleem hebben", besluit ze.