"Schommelende brug oorzaak van ramp"

Een schommelende brug is de oorzaak van de ramp in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Dat blijkt uit een eerste onderzoek naar de oorzaak van de tragedie. Toen tijdens een groot feest paniek uitbrak op de brug, kwamen ruim 350 mensen om het leven.

Op een eiland in de Mekong-rivier vond een groot feest plaats om het einde van het regenseizoen te vieren, met onder meer een concert. Onder het gewicht van duizenden feestvierders begon de brug naar het eiland (grote foto) vervaarlijk te schommelen. Daarop brak er paniek uit. Tientallen mensen werden vertrappeld, anderen sprongen in het water en verdronken.

Volgens de politie waren vele festivalgangers mensen uit de verder gelegen provincies en niet vertrouwd met het schokken van de brug. "Toen zij andere mensen zagen vallen en hoorden roepen, brak de paniek uit", zegt de plaatselijke politiechef Touch Naroth.

Het officiële dodencijfer ligt op 351, maar andere bronnen hebben het over 456 doden. Premier Hun Sen had het over de grootste tragedie sinds het dodelijke Kmer-regime. Donderdag is uitgeroepen tot een dag van nationale rouw.